23948sdkhjf

Svensk vinnare i ung kocktävling

Han kammade hem segern i S.Pellegrino Young Chef 2018 i Skandinavien och Baltikum och ska representera Sverige och regionen i finalen i Milano i juni.

Svenske Anton Husa, som till vardags arbetar på Upper House Dining i Göteborg,är skandinavisk och baltisk regionsvinnare av S.Pellegrino Young Chef 2018.

Semifinalen avgjordes på Aveqia i Stockholm på onsdagskvällen och Anton Husa korades som regionsvinnare under en efterföljande galamiddag på Fotografiska.Nu ska han representera Sverige i finalen i  för unga kockar somäger rum  i Milano i juni 2018. Tio kockar, som inte är 30 år fyllda och har minst ett års arbetslivserfarenhet från restaurang som kock, souschef eller linjekock, deltog i tävlingen som är en av totalt 21 regiontävlingar där  210 kockar deltar.

- Det känns fantastiskt! Helt otroligt! Min strategi? Jag är estetiskt lagd och älskar att arbeta med färg och form även när det kommer till matlagning. Och i dag gjorde jag detta I kombination med mina favoritråvaror. Det var nervöst, men min styrka är också mitt lugn vilket höll mig fokuserad under hela tävlingsmomentet. Jag vill ständigt utvecklas och utmanas och att vara finalist i S.Pellegrino Awards är en otrolig ära, säger Anton Husa i en kommentar.

Anton Husa tävlade med rätten ”torsk med purjolöksfjäll” bestående av karamelliserad selleri, fylld lök med rökt dillemulsion serverad med torsk med lökskum, torkad lav och vattenkrasse.

I juryn satt Tom Sjöstedt som svensk representant, Nikolaj Skadborg från Danmark, James Maxwell-Stewart från Norge, Henri Alen från Finland, Janis Zvirbulis från Lettland, Egidijus Lapinskas från Litauen och Andrus Laaniste från Estland. Tävlingsbidragen bedömdes efter”fem gyllene regler” vilka är: Ingredienser, färdighet, innovation, utseende och budskap.

Anton Husas mentor för att ta fram tävlingsformen inför finalen i Milano blir blir finske kocken Henri Alen med en bakgrund hos Restaurang Finnjävel, Muru, Pastis och Bystro.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156