23948sdkhjf

Svenska matundret tävlar i Köpenhamn

Sju svenska finalister tävlar om nya matpriset Embla i veckan.

På torsdag koras sju vinnare när nya matpriset Embla, som ska lyfta lokalproducerad matkultur, äger rum i Köpenhamn.

Bland de totalt 185 nominerad finns 7 svenska finalister; Kerstin Björklund, matproducent från Warbro Kvarn, skolmatsstrategen Annika Unt, matskribenten Hans Näess som är grundare av Gastronomiska samtal, entreprenören och potatisodlaren Bitte Persson från Larsvikens Lanthandel, Martina Jönsson som driver Matlabbet, mathantverkaren och osttillverkaren Thomas Berglund på Almnäs Bruk samt destinationen Smaka på Västsverige.

Kategorierna är mathantverkare, råvaruproducenter, mat till många, matdestination, matentreprenör, mat till barn och unga. De svenska bidragen bedöms ha goda vinstchanser.

– De här tillhör alla toppskiktet bland Sveriges råvaru- och matproducenter och bidrar verkligen till att vår svenska mat är internationellt känd, hyllar det närproducerade och framförallt är väldigt god, säger Jan Ehrensvärd, jurymedlem och ledamot i LRFs Riksförbundsstyrelse i en kommentar.

LRF och de övriga sex nordiska lantbruksorganisationerna, samlade i Nordiska Bondeorganisationernas Centralråd NBC, står bakom det nyinstiftade priset. Embla är ett prioriterat projekt av Ny Nordisk Mat och finansierat av Nordiska Ministerrådet. 

De svenska bidragen har sållats fram av kocken Fredrik Eriksson, Jan Ehrensvärd, ledamot av LRFs riksförbundsstyrelse samt journalisten Lena Johansson, chefredaktör för tidningarna Land Lantbruk och Land Skogsbruk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062