Strejk avblåst. Nytt 3-årsavtal klart.
Visita och HRF slutit avtal för närmare 100 000 medarbetare inom besöksnäringen. Avtalet gäller på tre år och hålls inom det av industrin satta märket på 6,5 procent skriver VISITA: – LO välkomnar att arbetsgivarna har gått med på Hotell- och restaurangfackets krav om en låglönesatsning. En seger för de lågavlönade och den svenska modellen, menar LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
Under tisdagen blev det klart att Visita och Hotell- och restaurangfacket (HRF) är överens om ett nytt avtal, vilket betyder att det inte blir någon strejk på de 19 hotell som varit del av HRF:s varsel. Avtalet innebär att Hotell- och restauranganställda får rätt till 6,5 procent plus en låglönesatsning och ligger i linje med de avtal som tidigare slutits inom industrin och handeln
- Avtalet är en seger för de lågavlönade, särskilt kvinnor. HRFs medlemmar förtjänar en lön man kan leva på, säger Torbjörn Johansson.
Dagens besked är positivt för den fortsatta avtalsrörelsen enligt Torbjörn Johansson och tillägger: Arbetsgivarna har äntligen erkänt låglönesatsningen. Det är en förutsättning för att resten av avtalsrörelsen ska rulla på i stabil takt.
– Det här är en stor seger för den svenska modellen. Nu fortsätter vi följa den ordning som vi har haft på den svenska arbetsmarknaden i mer än två decennier. Det skapar stabilitet i svensk ekonomi vilket är bra för såväl företagen som medarbetarna, säger Visitas vd Eva Östling i ett pressmeddelande. och tillägger:
– Det har varit tuffa förhandlingar och det har varit en tung process att nå hit, men nu har vi kommit fram till ett avtal som säkrar upp och tryggar för våra medlemsföretag de närmaste tre åren. Vi är glada att våra medlemmar får arbetsro och att vi landar på märke.
Det så kallade gröna riksavtalet som nu har slutits Berör cirka 100 000 arbetare inom besöksnäringen, det vill säga kockar, serveringspersonal, diskare, receptionister, städare med flera och gäller under tre år framåt.
Avtalet i korthet: Källa: HRF
Lönehöjningar
Avtalet ger 1650 kronor. Fördelat per heltidsanställd ger det:
År 1: 540 kronor/månad
År 2: 550 kronor/månad
År 3: 560 kronor/månad
Anställda med yrkeserfarenhet premieras lönemässigt.
Övriga ersättningar i avtalet höjs med 6,5 procent.
Säkerhetsarbetare inom fjällvärlden (pistörer och skidpatrullarbetare) ska placeras i lönegrupp 1, vilket innebär att yrkesgruppens utbildning värderas högre och ger högre lön.
Trygga anställningar
Så kallad hyvling kan inte längre ske från en dag till en annan. Nu får den anställde ökad trygghet genom en omställningstid motsvarande uppsägningstiden i LAS.
En partsgemensam arbetsgrupp ska kartlägga hotellstädares arbetsbelastning. Syftet är att förbättra hotellstädares arbetsmiljö.
Schema och arbetstid
Tydligare skrivningar som ska förhindra att anställningsformen enstaka dagar överutnyttjas.