23948sdkhjf

Arbete för äldre med tuggsvårigheter belönades

Evenemanget Svenska Gastronomipriset har belönat Findus Special Foods Manager Gunnel Stuhr-Olsson med Årets Werner 2016.
Enligt juryns motivering får Gunnel Stuhr-Olsson utmärkelsen för sitt mångåriga och framgångsrika arbete för att öka den gastronomiska upplevelsen för personer med tugg- och sväljsvårigheter samt för hennes initiativ till samverkan och brobyggande över de privata och offentliga måltidssektorerna.

— Vår strävan för att uppmärksamma och hjälpa Sveriges äldres situation är något jag personligen brinner starkt för och denna utmärkelse är ett erkännande för hur viktigt vårt arbete är, säger Gunnel Stuhr-Olsson.

Som Findus Special Foods Manager har Gunnel Stuhr-Olsson under många år arbetat med att uppmärksamma Sveriges äldres matsituation. Genom sitt arbete med konsistens-anpassad mat för personer som lider av tugg- och sväljsvårigheter har hon och Findus startat initiativet KraftTaget i syfte att skapa förutsättningar för att äldre ska kunna äta rätt och må bättre.

— Att Sveriges äldre svälter är ett problem både för samhället och för individen. Genom att de inte får i sig tillräckligt med näring försämras de äldres allmänna hälsotillstånd, vilket orsakar både fler sjukdomar och kraftigt minskad livskvalitet. Att vårda en undernärd person på sjukhus kostar till exempel 10 000 kr mer per dygn, säger Gunnel Stuhr-Olsson.

Målet med KraftTaget är att skapa kunskapsutbyten och ökad samverkan mellan akademi, profession, näringsliv och politiker.

Årets Werner instiftades 1989 av tidningen Restaurangvärlden för att hedra hovtraktören Werner Vögeli. Priset delas årligen ut till två personer, en inom den privata restaurangnäringen och en inom offentlig måltidsservice.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063