23948sdkhjf

Restaurangtillväxten fortsätter

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 0,9 procent under september 2015 jämfört med samma månad föregående år. Bäst gick det för snabbmats­restaurangerna, som ökade med 9,1 procent enligt senaste statistiken från SCB. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 3,8 procent i september, jämfört med samma månad 2014.
De flesta restaurangkategorier visar positiva försäljningsvolymer under september månad. Fram för allt snabbmatsrestaurangerna (+9,1 procent) och nöjesrestaurangerna (+7,0 procent). Hotellens restauranger är den kategori som haft starkast utveckling hittills under 2015, 6,0 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 3,8 procent i september, jämfört med samma månad 2014.

Enligt Visitas och DLF:s kommentar förklaras tillväxten av den mycket starka turistsommaren i Sverige med rekordbeläggning på hotellen.
Det är stora i skillnader i tillväxten mellan de olika restaurangsegmenten. Snabbmatssektorn växte med över 10 procent för tredje månaden i rad i september. Medan tillbakagången i trafiknära restaurangerna fortsätter och omsättningen fortsatte att minska kraftigt jämfört med motsvarande månad 2014.

Tillväxten i volym tredje kvartalet ökade med 2,1 procent jämfört med motsvarande kvartal 2014. Detta trots en svag utveckling i september och ett starkt jämförelsekvartal 2014. Värt att notera är att det skett en revidering uppåt av omsättningsutvecklingen i juli och augusti.

Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade mellan augusti 2015 och september 2015 med 0,2 procent, och låg i september 2015 5,4 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangserverad mat sänktes.

Länk till hela pressmeddelandet:

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Handel-med-varor-och-tjanster/Inrikeshandel/Omsattning-inom-tjanstesektorn/6629/6636/Behallare-for-Press/395337/

Restaurangindex är ett index s om publiceras varje månad. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF), Svensk Cater och Statistiska centralbyrån (SCB).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047