Restaurangtillväxten fortsätter
Restaurangernas försäljningsvolym steg med 0,9 procent under september 2015 jämfört med samma månad föregående år. Bäst gick det för snabbmatsrestaurangerna, som ökade med 9,1 procent enligt senaste statistiken från SCB. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 3,8 procent i september, jämfört med samma månad 2014.
Enligt Visitas och DLF:s kommentar förklaras tillväxten av den mycket starka turistsommaren i Sverige med rekordbeläggning på hotellen.
Det är stora i skillnader i tillväxten mellan de olika restaurangsegmenten. Snabbmatssektorn växte med över 10 procent för tredje månaden i rad i september. Medan tillbakagången i trafiknära restaurangerna fortsätter och omsättningen fortsatte att minska kraftigt jämfört med motsvarande månad 2014.
Tillväxten i volym tredje kvartalet ökade med 2,1 procent jämfört med motsvarande kvartal 2014. Detta trots en svag utveckling i september och ett starkt jämförelsekvartal 2014. Värt att notera är att det skett en revidering uppåt av omsättningsutvecklingen i juli och augusti.
Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade mellan augusti 2015 och september 2015 med 0,2 procent, och låg i september 2015 5,4 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangserverad mat sänktes.
Länk till hela pressmeddelandet:
http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Handel-med-varor-och-tjanster/Inrikeshandel/Omsattning-inom-tjanstesektorn/6629/6636/Behallare-for-Press/395337/
Restaurangindex är ett index s om publiceras varje månad. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF), Svensk Cater och Statistiska centralbyrån (SCB).