23948sdkhjf

Spårbart från gård till gaffel

Företaget Hälsingestintan blir först ut med elektronisk spårbarhet på kött. Man har inlett ett samarbete med TracTechnology AB. 
Kraven på spårbarhet gällande vår mat ökar. Hästköttsskandalen, råvarufusk, larm kring antibiotika och hormonrester – denna osäkerhet kring matens kvalitet gör att konsumenter ställer allt högre krav på säker mat enligt köttproducenten Hälsingestintan. För en månad sen lanserade företaget mobila slakterier och etiskt kött och tar nu ytterligare initiativ och blir först med fullständig spårbarhet på kött.

Detta är en innovation inom spårbarhetsområdet. Hälsingestintan inleder ett samarbete med TracTechnology AB, ett teknikföretag som har ett metodpatent för elektronisk spårning av kött från hage till butik, från gård till gaffel. Det unika med den här innovationen är spårbarheten för varje enskilt djur i alla led. Det innebär att vid alla tillfällen kan varje djurs data hämtas, spåras och redovisas.

– Vårt mål är att ha koll på hela kedjan, konsumenter ska kunna lita på att vårt kött är säkert. Systemet implementeras under hösten och innebär att allt blir gårdsmärkt och varje enskild styckningsdel kommer att kunna spåras, säger Britt-Marie Stegs, vd för Hälsingestintan. All information kring köttet kommer finnas, till exempel djurets ursprung och ras, uppfödarens namn, eventuell antibiotikaanvändning och djurets övriga hälsa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078