23948sdkhjf

Hälsingestintan blir mobil

Nu tar Britt-Marie Stegs, vd Hälsingestintan ett kliv vidare i riktningen mot utvecklingen av kvalitetskött. Med egna mobila slakterier skapar företaget mer kontroll över hela produktionsprocessen och ett tätare nätverk med sina leverantörer. Projektet innebär dels högre kvalitet på köttet genom mindre stress vid slakten och kortare transporter men också att producenterna kommer närmare konsumenten. Lyssna Till Britt-Marie Stegs på podcast här intill.
– De har länge funnits ett önskemål från köttbönderna att veta var deras produkter hamnar, vilka som är den slutliga konsumenten, nu blir det möjligt genom vi åker ut till gårdarna med våra mobila slakterier, säger Britt-Marie Stegs, vd på Hälsingestintan.

Den största marknaden för närvarande är dagligvaruhandeln, men de offentliga målitderna och restaurangerna är sketorer som Britt-Marie Stegs hoppas nå ut till genom att spårbarheten och graden av närproducerat ökar.

– Konsumenterna kommer att tycka det är kul att få veta varifrån köttet kommer, att man får veta någonting mer än att det bara är biff och gästerna vill gärna äta kött från trakten där de bor, säger Britt-Marie Stegs till RS Radion.

Lyssna Till Britt-Marie Stegs på podcast här intill.

Fotnot. Fyra långtradare specialbyggs nu för att fungera som mobila slakterier med omklädningsrum, kylrum och slaktrum . Projektet startar i mitten av september. Cirka 50 bönder är knutna till de mobila slakterierna som utvecklats i samarbete mellan Hälsingestintan och institutionen för djurens välmående och hälsa vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Fakta mobila slakteriet:
Hälsingestintans satsning på mobila slakterier för fullvuxna nötkreatur är det första i hela Europa. Mobila slakterier har funnits inom rennäringen sedan 60-talet och i Norge finns ett för mindre tamboskap. Det mobila slakteriet består av två ekipage som innehåller dels en dragbil med kontor och omklädning samt ett släp som innehåller själva slakteriet, dels en dragbil med släp för nedkylningen av köttet. Slakteriet är självförsörjande på vatten och el. Kapaciteten på ekipaget varierar men med grundbemanningen fyra personer slaktar man upp till trettio djur om dagen. Köttet transporteras till en kylhall för hängmörning och därefter vidare till vårt eget styckeri. Målsättningen i slaktprocessen är att ta hand om så mycket som möjligt av djuret. Även avfallet kommer på sikt att användas inom biogastillverkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078