23948sdkhjf

Åhus grönt kritiseras av facket

En av Sveriges största grönsaksproducenter får stark kritik från fackförbundet kommunal. De menar att säsongsanställd personal tvingas jobba åttio timmar i veckan till halva lönen.
I ett anställningskontrakt från 2011 som SR Kristianstad, står det att anställningen gäller fyrtio timmar med månadslön på 16 800 kronor. Det står också formulerat att allt arbete på övrig tid sker på egen risk utan ersättning. På företaget arbetar ungefär 200 säsongsanställda, många av dem utländska arbetare från Östeuropa.

Enligt Kommunals tolkning av kontraktet förväntas de anställda arbeta mer än fyrtio timmar, men utan ersättning. Formuleringen "på egen risk" menar Tommy Nilsson, Kommunals regionala ombud, innebär att om man blir skadad är man utan försäkring eller skydd.
– De menar att man ska jobba gratis, säger han till Sydnytt.

Per Johansson, ägare och grundare till Åhus Grönt menar att det handlar om att personalen inte ska kunna flexa, men avböjer all kontakt med media. Han menar att vad han än säger kommer media att förvränga det. Åhus grönt är en av landets största grönsaksleverantörer till både restaurang och dagligvaruhandel. Företagets omsättning har de senaste tio åren stigit från 29 miljoner till 131 miljoner. / Andreas Kjörling

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127