Öppna sinnen i Jokkmokk
Matlandetkonferensen 2014 hålls i Årets Matlandethuvudstad Jokkmokk 10-11 juni. Tema för konferensen är sinnenas mat och fokus ligger på hur smak och andra sinnesintryck påverkar arbetet att utveckla ett hållbart matland.
Konferensen är ett samarbete med Årets Matlandethuvudstad Jokkmokk. Temat för konferensen är sinnenas mat och är en fortsättning på diskussionen från förra årets konferens om gastronomiska regioner och mat med identitet. Vilken roll spelar smak och andra och andra sinnesintryck för konkurrenskraften? Och vilken roll spelar de för andra hållbarhetsfrågor som exempelvis matsvinn?
Några programpunkter:
- Jokkmokk – Årets Matlandethuvudstad – Företagare diskuterar allt från renskötares kalfjäll till storstadens innekrogar.
- Skolmåltider för alla sinnen – Hur kan måltiden bli en del av utbildningen? Sameskolan använder måltider i förskolan och skolan för att öka intresset och kunskapen om samisk matkultur
- Carl-Jan Granqvist berättar om ett projekt för att skapa ett europeiskt centrum för måltidsautenticitet
- Mat i kombination med dryck ger nya upplevelser – samtal om hur Sverige kan utvecklas som dryckesland
- Hur gör man affärer av smak? Johan Swahn, forskare och specialist på sensorisk marknadsföring på ICA
Årets Uppstickare delas ut under konferensen Landsbygdsdepartementet, LRF och Livsmedelsföretagen delar ut utmärkelsen Årets Uppstickare till livsmedelsföretag som gör hälsosamma, innovativa och högförädlade produkter av svenska råvaror.