Final i Nyskaparstipendiet
Nyskaparstipendiet instiftades för att inspirera och prisa svenska mathjältar. Totalt nominerades 40 nyskapande svenska matproducenter för årets pris. Nio delfinalister har blivit tre slutfinalister att tävla om stipendiet på finalen den 26 maj.
Scandinavian Organics – Enskede, Stockholm.Ekologiska buljonger, kokad på värphöns som värpt KRAV-ägg. Företaget använder hela djuret. Just höns har tidigare mestadels använts till hundmat/biobränsle och Scandiavian Organics tar tillvara på hönsen genom ett flertal produkter.
Malmö Vinägerfabrik – Malmö . Små volymer av egenproducerad vinäger skapade av svenska råvaror med många användningsområden. Producenten använder innovativa smakbilder, innovativa val av råvaror och produkten är hantverksmässigt tillverkad med fermentering från grunden.
XO Wines & Spirits, Pommeau – Lund. Äppelbrandy och annan sprit av enbart skånska äpplen tillverkade med klassiskt franska metoder. En traditionell teknik för att skapa moderna produkter med bra smaker.