Unga svenska bagare storsegrare
Förra veckan avgjordes den 43:e upplagan av EM Unga bagare i danska Odense. Sverige dominerade tävlingen totalt och vann fyra av fem delmoment. Sara Lidell och Sara Fjärrstrand tog hem såväl lagguldet som en rad individuella grensegrar.
I onsdags avgjordes alltså EM Unga bagare där nio europeiska nationer ställdes mot varandra i fem olika tävlingskategorier där Sverige vann totalt fyra av dessa.
– Jag känner mig helt överväldigad! Vi har tränat så mycket för det här så det känns otroligt bra. Jag var väldigt nervös innan men allt släppte så fort tävlingen började. EM Unga Bagare är en viktig tävling - ett bra avstamp för karriären, säger Sara Lidell, vinnare i EM Unga Bagare 2013.
I tävlingen betygsattes de tävlande både individuellt och i lag. Allt ifrån de unga bagarnas sätt att arbeta till produkternas smak och utseende bedömdes av expertjuryn. I den fem timmar långa finalen bakade de tävlande matbröd, vetebröd, franskbröd, wienerbröd och skådebröd. För de unga bagartalangerna är EM en viktig milstolpe i den begynnande karriären. Här finns chansen att visa upp sin yrkesskicklighet och kreativitet och flera framstående bagare i Sverige har genom tävlingen påbörjat sin framgångsrika karriär. I förra årets EM Unga Bagare kammade Sverige hem lagguldet samt både första- och tredjeplatsen individuellt.
- Sverige har återigen bevisat vilken hög klass vi håller internationellt. Sara Lidell och Sara Fjärrstrand har visat prov på stort engagemang och tränat oerhört hårt inför detta. De har verkligen jobbat som ett lag i denna tävling och tillsammans har de hjälpt varandra fram till segern. Som bagarland är vi överlägsna just nu och det gläder mig enormt, säger Martin Lundell, VD för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som driver det svenska bagarlandslaget.
Vinnare i EM Unga Bagare 2013 är:
Sara Lidell, 21 år, från Siljans Konditori i Leksand
Sara Fjärrstrand, 21 år från Bakery & Spice i Stockholm