Årets Julklapp är råsaftscentrifugen
Årets Julklapp 2013 enligt HUI Research blir råsaftcentrifugen som tar fasta på den kombinerade mat- och hälsotrenden.
För att erhålla titeln Årets Julklapp ska ett eller flera av följande tre kriterier uppfyllas: Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året. Produkten ska representera den tid vi lever i. Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.
HUI ser ett omfattande matintresse med otaliga matprogram, kokböcker och receptsajter och ett allt större intresse för kvalitativ matlagning från grunden, till exempel att baka sitt eget surdegsbröd, stoppa sina egna korvar, göra långkok samt brygga finkaffe.
Det finns också en stark hälsomedvetenhet bland de svenska konsumenterna. En trend som fortsätter växa och som hela tiden hittar nya uttryck, som de senaste årens växande sport- och fritidshandel, rekordmånga deltagare i tävlingar och lopp, samt nya hälsoinriktade snabbmatställen och juicebarer. Den ökade medvetenheten har lett till att vi söker mer hälsosamma livsmedel. Svenska konsumenter vill idag undvika att stoppa i sig tillsatser, socker, olika E-nummer och annat oönskat.