Smakexplosion utlovas i Nobeldessert
För andra året i rad har Conrad Tyrsén och Ted Johansson, Dessert & Choklad, Stockholm. fått äran att skapa desserten på Nobelmiddagen. Sedan mars i år har de skissat, smakat och bakat sig fram till en dessert som kommer att gå till historien som den mest avancerade hittills i Nobelsammanhang.
Skapelsen heter I huvudet på Alfred Nobel och är en hyllning till Sveriges främste uppfinnare. Desserten utlovas enligt pressmeddelandet att bli smakexplosion som kommer att väcka stor uppståndelse i Stadshuset den 10 december.
Nytt för i år är en avancerad teknik som ibland används i konditortävlingar men aldrig tidigare i Nobelsammanhang. Fem personer är med och färdigställer desserten under Nobelkvällen, men många arbetstimmar har lagts ner dessförinnan.
Det viktigaste momentet i desserten, vilket ännu är hemligt, kommer fyra personer jobba med i två dagar.
– Det svåraste momentet brukar alltid vara att få ut desserten i så många exemplar, men i år ligger det komplicerade skapandet av desserten, avslutar Ted Johansson.
Uppdraget att göra Nobelmiddagens för- och varmrätt har återigen gått till kocken Andreas Hedlund från Stadshusrestauranger, som i år samarbetar med Fredrik Björlin, från restaurangen och konsthallen Artipelag, i Stockholms skärgård.