23948sdkhjf

Skånsk snabbmat

Dags för Eurovision Song Contest i Malmö. Under de närmsta dagarna kommer artister och fans från hela Europa att fylla Malmö Arena.Förutom fina musikminnen blir det även skånska smakupplevelser i en av kioskerna på arenan.

Korvar från Tockafarmen i Genarp och Per i Viken i Höganäs. Chips från Bjärechips i Båstad och Larsviken i Viken. Äppelmust från Kiviks musteri och Öspab i Östra Sönnarslöv. Praliner från Malmö chokladfabrik och lakrits från Kolsvart i Malmö. Och så en plocktallrik med skånska delikatesser. Det är ett urval av utbudet som i veckan serveras i Smaka på Skånes kiosk på arenan.– Under våren har Smaka på Skåne arbetat tätt ihop med Malmö Arena för att skapa en kiosk som enbart säljer skånsk mat. Vad jag vet är det här första gången någonsin som en arena i Sverige vågar satsa på att lyfta det lokala och närproducerade, säger Jannie Vestergaard, verksamhetsledare på Smaka på Skåne.Syftet med Smaka på Skånes engagemang under Eurovision Song Contest är att uppmärksamma Skåne som matregion och visa på bredden av mångfald när det gäller skånska producenter och produkter.Så arbetar Smaka på Skåne med Eurovision Song Contest:Framtagning av mat- och dryckeskonceptet. Smaka på Skåne har varit med i arbetet med att konceptualisera de olika festerna och mataktiviteterna. Street Food Corner. 16-18 maj arrangerar Smaka på Skåne ett gatumatsevent längs kanalen på Södertull då åtta restauranger från olika delar av Skåne serverar skånsk street food.Smaka på Skåne–kiosk på Malmö Arena. Under hela Eurovisionveckan är en av kioskerna på Malmö Arena tillägnad Skåne. Kiosken är fylld av mat och dryck från skånska producenter.Skånsk meny under semifinalfesterna. Tisdagen den 14 maj och torsdagen den 16 maj serveras en skånsk buffé på semifinalfesterna som hålls på Malmö Arena. Smaka på Skåne står bland annat för storytelling.Kontakter med närproducenter. Smaka på Skåne har under våren försett alla restauranger som arbetar på uppdrag av Eurovision Song Contest/Malmö Stad med kontakter till skånska leverantörer för att säkerhetsställa att maten som serveras så långt det är möjligt är närproducerad och därmed gynnar producenter i Skåne.Workshop inför öppningsceremonin på Operan. Menyn som serverades under öppningsceremonin är skapad under ledning av Tareq Taylor och togs fram i samband med en workshop som Smaka på Skåne och Malmö Stad arrangerade tillsammans med Operagrillens kockar och fyra gymnasiekockar från Frans Suell och Jörgen Kocks Gymnasium.Workshop inför Swedish Fika. I pressrummet på Malmö mässan serveras denna vecka traditionell svensk fika. För att inspirera kockarna till att använda Eurovisions signatursmaker i sin bakning arrangerade Smaka på Skåne och Malmö Stad en kompetenshöjande workshop under ledning av Lina Olsén, konditor på Tösabiten i Ekeby och silvermedaljör i OS i matlagning 2012. Fyra elever från bageri- och konditoriutbildningen på Frans Suell och Jörgen Kocks Gymnasium deltog också.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079