23948sdkhjf

Det slängs för mycket mat

Svenska restauranger slänger 260 000 ton mat. Nu har Unilever och Menigo tagit fram en enkel metod som minskar matsvinn och ökar restaurangernas lönsamhet.
Svenska restaurangers matsvinn innebär en onödig belastning på miljön, jordbruksmark och dessutom på restaurangernas ekonomi. Unilever och Menigo skänker därför 500 kronor till Radiohjälpens insamling Hungerhjälpen för varje restaurang som börjar arbeta systematiskt med att minska sitt matsvinn genom verktyget ”Vinn med mindre svinn”.

Det enorma matsvinnet får stora konsekvenser. Onödiga CO2-utsläpp, högre kostnader för restaurangerna och slöseri med jordbruksmark. Detta sker samtidigt som 868 miljoner människor svälter i världen.

Men restaurangerna kan med en enkel metod arbeta systematiskt med att minska matsvinnet och samtidigt öka sin lönsamhet. Det finns exempel på restauranger som infört verktyget Vinn med mindre svinn och därigenom minskat mängden matavfall och samtidigt förbättrat sin lönsamhet.
– Vi vet att restaurangbranschen är pressad och har lönsamhetsproblem och att råvaror är den näst högsta kostnadsposten. Om vi med vårt verktyg Vinn med mindre svinn kan hjälpa restaurangerna att förbättra sin lönsamhet så får det positiva effekter för restaurangernas ekonomi, för oss och för klimatet, säger Mats Karlefeldt, vd Unilever Food Solutions.

Två av företagen i restaurang- och storköksbranschen, Unilever Food Solutions och Menigo, har beslutat sig för att bidra till Radiohjälpens insamling Hungerhjälpen. För varje restaurang som inför det beprövade verktyget ”Vinn med mindre svinn” skänks 500 kronor. Sammantaget garanterar företagen att donera max 100 000 kronor vardera. Målet är att 400 restauranger börjar använda ”Vinn med mindre svinn” fram till 31 maj.
– För oss är hänsyn till människor och miljö en väsentlig del av vardagen, inte minst eftersom många av våra leverantörer och även vi själva hämtar råvaror från hela världen. Med den insikten väljer vi att tillsammans med en annan stor aktör i branschen genomföra detta matsvinnsprojekt för utsatta människor i världen som stödjer Radiohjälpens insamling Hungerhjälpen, säger Andreas Göthberg, vd Menigo.

– Många kända rätter har sitt ursprung i strävan att undvika matavfall, som paella och potatissallad, säger Tareq Taylor, Krögare och TV-kock.
Hans råd för att minska matsvinnet är bland annat att

1. Mät på ett enkelt sätt hur mycket avfall som uppstår på lagret, i tillagningen och hur mycket gästerna lämnar kvar.
2. Planera inköpen, hellre fler mindre inköp än få stora. Ta hänsyn till hållbarheten.
3. Ordning och reda, exempelvis tydlig märkning av produkter i varulagret, är en viktig princip för att minska risken för att varor måste slängas.
4. Gör ordentliga prognoser över hur många gäster som kan antas komma genom att studera bokningslistor och historik.
5. Använd hela råvaran genom att undvika att skära bort för mycket och använda allt som är ätbart.
6. Se till att gästerna får rätt portionsstorlekar genom att hålla koll på hur mycket som blir kvar på tallrikarna. Erbjud gästerna möjligheten att få ta lite mer.
7. Återanvänd resterna som blir över i morgondagens rätter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047