23948sdkhjf

Småkakor på frimärke

Årets sommarfrimärken illustrerar kafferepet - med sju sorters småkakor.
Idén till frimärkena kommer ur den stora populariteten som råder kring småkakor. Småkakorna vittnar om en svunnen tid med lyxiga kafferep och välfyllda kakfat. Det är en starkt växande trend kring de angenäma bakverken.
- Efter lite skissande för hand bestämde jag mig för att sätta kakorna i centrum. De flyger runt som ett givet samtalsämne vid det dukade kaffebordet och påminner om sommarens höjdpunkter: fikastunder i bersån, på stranden eller ett konditori någonstans i Sverige, säger formgivaren Johan Hörberg.

Sveriges bagare & konditorer, som är proffs på fika, välkomnar de nya frimärkena. Även om kakor, fika och tårtor är en ständig trend för branschorganisationen, har det heta uppsvinget i trenden inte gått dem obemärkt förbi.
- Nu vill alla baka och fika med kakfat fyllda med de mumsigaste kakor. Att vara konditor är superhett och vi gläder oss åt att det prestigefyllda hantverket uppmärksammas med årets sockersöta sommarfrimärken, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, som arbetar för att uppmärksamma yrket och branschen.

Redan under medeltiden fanns yrkesbagare i Sverige; huvudsakligen bakades kringlor vilket även är känt från kontinenten sedan 400-talet. Då ingredienserna till småkakan - mjölet, smöret, sockret och fyllningen visade på välstånd var småkakor något mycket exklusivt.

Småkakor bakas oftast på en deg baserad på mjöl, smör, socker och olika smaksättare t ex korinter, kakao, sylt. Seden med de sju småkakorna är känd sedan slutet av 1800-talet. Traditionen kommer sig troligen av att värdinnorna tävlade i att överträffa varandra i antalet bakverk vid bjudningarna. Sju kakor ansågs vara god ton, bjöds det fler ansågs värdinnan vara högfärdig och färre än sju sorter visade på snålhet.

Kafferepet, i den form som vi känner, med sju sorters hembakade kakor, med vackert dukade bord och med den finaste kaffeservisen blev en typisk umgängesform i början av 1900-talet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079