Svensk buffelmozzarella
Nyskaparstipendiet delas ut till den person/producent som under det gångna året skiljt sig från mängden och utvecklat en råvara eller produkt på ett exceptionellt och nyskapande sätt. 2013 års stipendium gick till Ängsholmens gårdsmejeri och juryn motiverade sitt val på följande sätt:"Ängsholmens Gårdsmejeri har ett unikt och innovativt helhetstänk vad gäller allt från djurhållning, produktion och produktutveckling. På kort tid har Ängsholmen inte bara tagit in Skandinaviens första besättning av vattenbufflar, de har också redan ett stort antal fantastiska mejeriprodukter som inte funnits på marknaden förut.”– Vi är jätteglada över stipendiet och den uppmärksamhet som det innebär, säger Eva Verner, mejerska på Ängsholmens Gårdsmejeri. Vi ska använda stipendiet till att resa till något av de länder där produktion på buffelmjölk finns. Vi vill lära oss mer från de mejerier som hållit på länge. Vi ska göra ännu bättre och godare produkter, framförallt vår buffelmozzarella!Ängsholmens Gårdsmejeri har Skandinaviens första besättning av vattenbufflar och har sedan hösten 2012 tillverkas mejeriprodukter på mjölk från både fjällkor men nu också vattenbufflar. Under kort tid har de hunnit ta fram ett stort antal ostar och färskvaror av buffelmjölken.Ingen har tidigare gjort mozzarella i Sverige på buffelmjölk och familjen har högt satta mål för alla sina produkter men kanske främst buffelmozzarellan och buffelsmöret. Nyskaparstipendiet är instiftat av Menigo.