23948sdkhjf

Ny YH-utbildning ihop med kockeliten

I höst startar Folkuniversitetet en YH-utbildning med fokus på matlagning, miljö och hållbarbarhet. Det är en efterfrågad utbildning menar flera krögare.
I höst kommer några av landets mest ansedda krögare att ställa sina kök till förfogande för att lära ut mer om det som blivit något av det viktigaste inom branschen just nu – matlagning med fokus på miljö och hållbarhet.

- Äntligen en utbildning som ger mig kockar med de kunskaper som jag och branschen behöver, säger Mats Nordström, krögare på Wasa Allé i Göteborg.
Trenden är tydlig – restauranggäster värdesätter närodlad, ekologisk och säsongsanpassad mat. Efterfrågan på kockar med dessa kunskaper har exploderat men det är för få som har den erfarenhet som krävs. Därför startar Folkuniversitetet i Göteborg nu yrkesutbildningen "Kock inom hållbar gastronomi".
En av initiativtagarna är Krister Dahl, Executive Chef på Gothia Towers, och fd lagledare i kocklandslaget. Liksom andra kollegor i branschen har han stött på svårigheter att rekrytera kockar med den efterfrågade kompetensen.
- En utbildning till kockar som kan arbeta med hållbar och ekologisk mat är en nödvändighet för att möta efterfrågan från våra kunder, säger Krister Dahl.
Fredrik Adén, utbildningsledare på Folkuniversitetet, och Robert Säll, Hällsnäs Affärsclub, är övertygade om att utbildningen ligger helt rätt i tiden.
- Intresset för miljö, klimat och ekologiska råvaror växer i takt med skandalerna i livsmedelsbranschen. Livsmedelsproduktionens påverkan på miljö, hälsa och ekonomi är nödvändig kunskap om man som kock vill vara eftertraktad på marknaden, förklarar Fredrik.
De studerande kommer bland annat att få lära sig vad det är för skillnad mellan konventionella råvaror och de som är odlade eller uppfödda mer traditionellt och ekologiskt. Hur man lagar mat som påverkar miljön så lite som möjligt och varför de närodlade, ekologiska grönsakerna smakar och beter sig annorlunda än de som snabbdrivits i växthus.
- En kock måste ha kunskap om varför kött från frigående nötkreatur bara har hälften så stor klimatpåverkan som kött från kreatur instängda i en ladugård och uppfödda på sojabönor, säger Fredrik Adén, som tror att utbildningens platser kommer att fyllas snabbt.
Fakta "Kock inom hållbar gastronomi"
Sista ansökningsdatum är den 15 maj och utbildningen startar den 15 september. Den är på 1,5 år och hålls i Mölndal samt på Hällsnäs Gård i Mölnlycke.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078