AG och Beringer i samarbete
Det amerikanska vinhuset Beringer fokuserar på den svenska marknaden och lanserar ett vin tillsammans med köttrestaurangen AG i Stockholm.
Beringer Napa Valley Cabernet Sauvignon 2010 blir AGs husvin genom 5 000 numrerade flaskor som även får en sticker från restaurangen. Samarbetet med amerikanska Beringer uppstod efter att AG hade vunnit utmärkelsen Sveriges Köttkrog 2012 och 2013 där Beringer står som avsändare.
– Som vinnare av Sveriges Köttkrog belönades vi med en studieresa till Napa Valley i USA. Väl på plats hos Beringer föddes idén om hitta ett eget vin till restaurangen. Efter mycket provande kom vi fram till Beringer Napa Valley Cabernet Sauvignon. Vi anser att husvinet som vi rekommenderar till gästerna ska vara minst lika bra som den övriga upplevelsen på restaurangen, säger Klas Ljungkvist som tillsammans med Johan Jureskog driver Restaurang AG.
Merparten av druvorna till 2010 Beringer Napa Valley Cabernet Sauvignon kommer ifrån några av vinhusets mest prestigefulla odlingsområden så som Bancroft Ranch, St. Helena Home och Marston. Vinet består av 95 procent Cabernet Sauvignon, 3 procent Cabernet Franc, 1 procent Petit Verdot samt 1 procent Merlot och är lagrat på 67 procent ny fransk ek i 15 månader. Beringer Napa Valley Cabernet Sauvignon går i klassisk stil med en doft av mörk frukt med toner av ceder samt mörka chokladaromer. Smaken är tät och fyllig med röda och mörka bär och har en rik struktur. Vinet kan närmast liknas vid en systerversion av prestigevinet Beringer Private Reserve.