23948sdkhjf

Lantbruks- och kockelever samarbetar

Sedan i höstas samarbetar lantbruks- och kockelever vid två gymnasieskolor i Östergötland i projektet ”Från frö till föda”.

– Samarbetet gör att eleverna kan sätta sina egna roller i ett större sammanhang. De är ju en del av samma kedja – från frö till föda. Vi vill stärka kopplingen mellan bonden och mathantverket. Vår förhoppning är att det ska generera en ökad attraktionskraft för karriärer inom hela livsmedelskedjan från lantbruksutbildning till restaurangutbildning, säger Christina Enudd Nordström, vid Hushållningssällskapet i Vreta Kluster som är initiativtagare till samarbetet.Eleverna har under handledning av Åsa Rytthammar Vretagymnasiet och Lars Lundblad Dackeskolan formulerat en egen projektplan som kryddats med studiebesök, matlagning och traktorkörning.Eleverna som deltar i projektet blev även inbjudna till finalen i Årets Kock. Att en tredjedel av deltagarna i semifinalen tävlade med råvaror från svenska gårdar är bevis för att råvaror och ursprung blir allt viktigare. I år sponsrades Årets Kock av LRF vilket ytterligare förstärker kopplingen mellan bonden och kocken och mellan råvaran och den förstklassiga maten. – Det ligger helt i linje med de tankar vi har i projektet ”från frö till föda”. Jag välkomnar den matdebatt som pågår just nu och är övertygad om att allt fler kommer att bry sig om varifrån maten kommer och hur den är hanterad, säger Christina Enudd Nordström.Samarbetet mellan eleverna har också bidragit till att stärka deras självförtroende och visioner om framtiden.– Jag tror att såväl lantbrukare som kock är framtidsyrken. Människor blir allt kunnigare och ställer högre krav på maten både när det gäller råvaror och tillagning. Det gynnar både svenska bönder och kockar, säger Erik Byström, en av lantbrukseleverna som deltar i projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063