Lantbruks- och kockelever samarbetar
Eleverna har under handledning av Åsa Rytthammar Vretagymnasiet och Lars Lundblad Dackeskolan formulerat en egen projektplan som kryddats med studiebesök, matlagning och traktorkörning.
Eleverna som deltar i projektet blev även inbjudna till finalen i Årets Kock. Att en tredjedel av deltagarna i semifinalen tävlade med råvaror från svenska gårdar är bevis för att råvaror och ursprung blir allt viktigare. I år sponsrades Årets Kock av LRF vilket ytterligare förstärker kopplingen mellan bonden och kocken och mellan råvaran och den förstklassiga maten.
– Det ligger helt i linje med de tankar vi har i projektet ”från frö till föda”. Jag välkomnar den matdebatt som pågår just nu och är övertygad om att allt fler kommer att bry sig om varifrån maten kommer och hur den är hanterad, säger Christina Enudd Nordström.
Samarbetet mellan eleverna har också bidragit till att stärka deras självförtroende och visioner om framtiden.
– Jag tror att såväl lantbrukare som kock är framtidsyrken. Människor blir allt kunnigare och ställer högre krav på maten både när det gäller råvaror och tillagning. Det gynnar både svenska bönder och kockar, säger Erik Byström, en av lantbrukseleverna som deltar i projektet.