Kokbok för hemlösa
Gatans mat – en kokbok till förmån för hemlösa utkom i slutet av januari och tillkom på initiativ av kocken Magnus Hansson som driver Magnus Kök i Västerås. Boken lanserades för media under senhösten 2012, i en matstudio i Bromma, då ett 20-tal matlagare var på plats för att tillaga och presentera sina maträtter för bokfotograferingen.Nu är boken klar och resultatet blev ett verk på 180 sidor med recept, läckra matfotografier och svartvita porträttbilder av varje kock. En modern och snygg kokbok.I boken får man ta del av nakna och självutlämnande texter, poesi och fotografier från gatan presenterat av någon med egen erfarenhet av utanförskap och hemlöshet. Författaren John Albert Ekebert tar oss med på sin livsresa och inleder boken med en stark och talande mening; ”Att just jag tillhör de avvikande har endast av ödet hamnat på mitt bord, ett bord som inte finns, ett bord jag inte äger”. Sodexos köksmästare Göran Pändel Berggren är en av flera matkreatörer med recept i boken. Göran känner sig stolt över att han fick möjlighet att vara med i projektet som engagerat så mycket branschfolk. Andra kockar som bidrar till boken är till exempel Anders Dahlbom, Leif Mannerström, Werner Vögeli, Alexandra Zazzi, Melker Andersson, Mathias Dahlgren och Ulrika Brydling.Göran har själv fått upp ögonen för det stora problem som hemlöshet är i Sverige och har blivit varse om att de är fler än han någonsin kunnat tro. – Det är en viktig bok. Den är levande och inte en ’business’ som många av de glamourösa kokböcker som säljer bra. Jag tycker att vårt rika land ska se till att alla har samma möjlighet till ett gott liv. Segregation, låg utbildningsnivå och fattigdom är en katastrof för välfärden. Fotnot: Sodexo stödjer kokboksprojektet genom inköp av ett antal böcker samt att vi bidrar till att sprida information om boken och därmed förhoppningsvis kunna öka försäljningen. Aktiviteterna ingår som en del i deras samarbete med Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner.