23948sdkhjf

Dags för Sushi-VM

Pontus Johansson, restaurang Saiko i Malmö, tävlar i sushi-VM.

I veckan tävlar 20 av världens bästa sushikockar i sushi-VM i Tokyo. En av dessa är svenske Pontus Johansson som både tävlar individuellt samt med sin Malmöbaserade restaurang Saiko, en av åtta restauranger i världen som bjudits in till mästerskapen i Japan.– Jag tävlar med Salma i både den individuella täv­lingen samt i restaurangtävlingen, berättar Pontus och beskriver sin Salma-rätt med lättrökt och rå Salma med läckra tillbehör på pumpa.Pontus är allt annat än en duvunge i sammanhang­et. Han har tidigare blivit bäst i både Sverige och Norge på att göra sushi. Till vardags driver han res­taurang Saiko i Malmö som utnämndes till Årets Smaksättare på restauranggalan 2011. I VM har han kommit tvåa hittills och är mer än redo att bli bäst i världen. Den 6:e mars tävlar Pontus individuellt, där har han 40 minuter på sig att göra två iden­tiska tallrikar med 10 till 20 olika sushibitar. Un­der restaurangtävlingen som hålls 7:e till 8:e mars tävlar han med två kollegor från Saiko. Tillsammans ska de skapa fyra kreativa bitar och sedan göra 200 stycken identiska av varje under stor tidspress. – De domare som bedömer oss tittar mycket på knivteknik och hantverksskicklighet men lägger givetvis stor vikt på smakkombinationer, fortsät­ter Pontus. Salma är en fantastisk råvara och dessutom smidig för mig att både ta med mig och arbeta med.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078