Dags för Sushi-VM
Pontus Johansson, restaurang Saiko i Malmö, tävlar i sushi-VM.
– Jag tävlar med Salma i både den individuella tävlingen samt i restaurangtävlingen, berättar Pontus och beskriver sin Salma-rätt med lättrökt och rå Salma med läckra tillbehör på pumpa.
Pontus är allt annat än en duvunge i sammanhanget. Han har tidigare blivit bäst i både Sverige och Norge på att göra sushi. Till vardags driver han restaurang Saiko i Malmö som utnämndes till Årets Smaksättare på restauranggalan 2011. I VM har han kommit tvåa hittills och är mer än redo att bli bäst i världen.
Den 6:e mars tävlar Pontus individuellt, där har han 40 minuter på sig att göra två identiska tallrikar med 10 till 20 olika sushibitar. Under restaurangtävlingen som hålls 7:e till 8:e mars tävlar han med två kollegor från Saiko. Tillsammans ska de skapa fyra kreativa bitar och sedan göra 200 stycken identiska av varje under stor tidspress.
– De domare som bedömer oss tittar mycket på knivteknik och hantverksskicklighet men lägger givetvis stor vikt på smakkombinationer, fortsätter Pontus. Salma är en fantastisk råvara och dessutom smidig för mig att både ta med mig och arbeta med.