Ätandet utanför hemmet ökar
Det går bra för restaurangbranschen vilket understryks av att det går bra för grossisterna som tar andelar från dagligvaruhandeln. Det visar Delfi Foodserviceguide 2012 som snart finns ute för läsning.
Framför allt är det den privata sektorn som gått bra (+6,8 procent), men även offentlig sektor tuffade på bra under 2011 (+3,8 procent). Sammantaget innebär det att Foodservice tar andel gentemot retail när det gäller måltidskronan, det vill säga den peng vi konsumenter lägger på mat och dryck. För varje krona som spenderades på livsmededel 2011 hamnade 33,2 öre i Foodservicebranschen och resterande 66,8 öre hamnade i dagligvaruhandelns kassor.
Inkluderar man alkoholhaltiga drycker omsatte foodservicebranschen som helhet (privat och offentlig sektor) över 123 miljarder kronor i konsumentledet (inkl moms). Av detta utgjorde alkoholhaltiga drycker nästan 22 procent.