23948sdkhjf

Konradfestival under höstlovet

Fram till 3 november pågår Konradfestivalen på krogen Soldaden Svejk i Stockholm. Det är andra året i rad festivalen genomförs till det tjeckiska färskölets ära.
Konrad är ett opastöriserat och ofiltrerat färsköl som bara serveras från fat. Det gör den här ljusa lagerölen tämligen smakrik men eftersom den inte är extremhumlad är den tämligen mild och lättdrucken.

Det här sättet att göra festivaler eller specialevent på en krog eller restaurang för att locka kunder har blivit vanligare i Stockholm. Under kort tid erbjuder man något unikt eller i vart fall speciellt och ovanligt som lockar fler kunder. Och därefter kommer de troligtvis tillbaka igen även framgent. Detta är dock inget problem just för den tjeckiska ölrestaurangen Soldaten Svejk – stället mitt på Södermalm brukar ha många besökare.

Men konkurrensen hårdnar och den som lutar sig tillbaka och vilar på sina lagrar riskerar att bli frånkörd av någon i närheten som vågar mer. Tjeckisk öl är redan populärt, men här kommer Soldaten Svejk och leverantören Bibendum med något som bara kan drickas en kort och bestämd tid, i detta fall precis under skolornas höstlov när många reser bort.

Om Kondad ska sägas att ölet just nu är populärt i Tjeckien men att det inte importeras till Sverige. Bryggeriet ligger i Liberec i norra Böhmen nära gränsen till Polen och Tyskland. Enligt uppgifter från Konrads bryggmästare levererades den här typen av öl till avlägsna byar i det förr i tiden så otillgängliga Riesegebirge innan den första snön föll och omöjliggjorde transporterna dit. Ölet skulle räcka hela vintern fram till någon gång under mars månad då byarna åter kunde nås av omvärlden. Ölet förvarades i träfat i stenkällare och jästes i låg temperatur, så kallad bergsjäsning.

Konrads bryggeri levererarde nu som förra året moderna ölfat till Sverige, Bibendum och Svejk enligt gängse regler. Det borde finnas utrymme för fler krogar som vill sticka ut att ordna festivaler, temaveckor eller annat med speciell öl – just nu kan den som vill prova Konrad fram till helgen, om faten räcker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063