Tävling i minskat matsvinn
Ett halvt ton i minskat matsvinn, det är målet i Fazers tävling där man engagerar 110 skol- och företagsrestauranger.
- Vårt kökssvinn är nära på noll. Vi noterar all mat som slängs. Mätningen hjälper oss att inte laga för mycket mat, eller köpa in råvaror som inte används. Nästa slag att vinna är det vid soppåsen i matsalen. Vi behöver komma tillrätta med mängden mat som slängs från gästernas tallrikar, säger Anette Björnlund, marknadsdirektör på Fazer Food Services.
Fazers arbete mot minskat tallrikssvinn går under namnet Mata inte sopmonstret. Initiativet samkörs med skolan, vilket innebär att lärarna diskuterar problemet med matsvinn med eleverna. I matsalen påminns eleverna om att stoppa maten i magen och inte i soporna. Under tävlingsperioden vägs och presenteras matsvinnet dagligen, vilket gör de positiva effekterna uppenbara.
De tjugo skolor som lyckades bäst i fjolårets tävling minskade svinnet med totalt tjugotre procent. Vinnaren, Rösjöskolan i Täby, halverade sitt svinn.
- Man får lätt för sig att eleverna slänger mat för att de inte gillar den. Men faktum är att den vanligaste anledningen till att de inte äter upp är att de känner stress. Vi jobbar stenhårt med att skapa matro, bland annat genom att eleverna sitter en viss tid vid borden. Andra enkla åtgärder är att påminna om att ta om, visa hur man lägger upp enligt tallriksmodellen och skaffa mindre sopkärl, säger Vibeke Frisk, kökschef för Rösjöskolan.