23948sdkhjf

Tävling i minskat matsvinn

Ett halvt ton i minskat matsvinn, det är målet i Fazers tävling där man engagerar 110 skol- och företagsrestauranger.
Problemet med det omfattande matsvinnet är ständigt växande menar Fazer. Alarmerande nog skrapas en tiondel av all mat som läggs på tallriken i skolan ner i soppåsen. För att komma tillrätta med den ohållbara utvecklingen initierade Fazer i fjol tävlingen ”Mata inte sopmonstret”. Nu upprepas tävlingen och satsningen utökas till att även inkludera Fazers företagsrestauranger. Målet från idag och två veckor framåt är att minska svinnet från tallriken med femhundra kilo. För att engagera gästerna kommer Fazer donera 100 000 kronor till SOS Barnbyar om målet uppnås.

- Vårt kökssvinn är nära på noll. Vi noterar all mat som slängs. Mätningen hjälper oss att inte laga för mycket mat, eller köpa in råvaror som inte används. Nästa slag att vinna är det vid soppåsen i matsalen. Vi behöver komma tillrätta med mängden mat som slängs från gästernas tallrikar, säger Anette Björnlund, marknadsdirektör på Fazer Food Services.

Fazers arbete mot minskat tallrikssvinn går under namnet Mata inte sopmonstret. Initiativet samkörs med skolan, vilket innebär att lärarna diskuterar problemet med matsvinn med eleverna. I matsalen påminns eleverna om att stoppa maten i magen och inte i soporna. Under tävlingsperioden vägs och presenteras matsvinnet dagligen, vilket gör de positiva effekterna uppenbara.

De tjugo skolor som lyckades bäst i fjolårets tävling minskade svinnet med totalt tjugotre procent. Vinnaren, Rösjöskolan i Täby, halverade sitt svinn.
- Man får lätt för sig att eleverna slänger mat för att de inte gillar den. Men faktum är att den vanligaste anledningen till att de inte äter upp är att de känner stress. Vi jobbar stenhårt med att skapa matro, bland annat genom att eleverna sitter en viss tid vid borden. Andra enkla åtgärder är att påminna om att ta om, visa hur man lägger upp enligt tallriksmodellen och skaffa mindre sopkärl, säger Vibeke Frisk, kökschef för Rösjöskolan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078