Mer svenskt menar LRF och White Guide
LRF och White Guide slår ett gemensamt slag för restauranger som satsar på svenska och lokalproducerade varor.
- En av de tydligaste trenderna i restaurangbranschen är att gästerna vill veta var maten på tallriken kommer ifrån. Det handlar inte bara om trygghet utan lika mycket om smak och en nyfikenhet på hur och var det producerats, säger Mikael Mölstad, vd för White Guide.
- Jag tillhör de som alltid frågar vart maten kommer ifrån när jag äter på restaurang. Med den här listan gör vi det lite enklare för alla som inte bara vill att maten ska smaka bra utan också vara producerad på ett hållbart sätt att hitta till restauranger med lokala svenska råvaror, säger Helena Jonsson, förbundsordförande för LRF.
För att möta konsumenternas intresse för de lokala råvarorna blir det enligt Mikael Mölstad allt vanligare att kockar och bönder jobbar allt mer tillsammans.
- Alltfler kockar skaffar egna leverantörer och allt fler bönder anpassar sin produktion efter de som efterfrågas på restauranger.
I samband med att White Guides nya restauranglista presenteras startar LRF även en kampanj på twitter med hashtaggen #ställfrågan där konsumenterna uppmanas att fråga restauranger och affärer var maten kommer ifrån.
White Guides lista
White Guides urval av restauranger med hög andel svenska och lokalproducerade varor.
Skåne
Daniel Berlin, Skåne Tranås
Sture Svenska Smaker, Malmö
Ängavallen, Vellinge
Småland
Gräddhyllan, Växjö
PM & Vänner, Växjö
Öland
Solberga Gård, Köpingsvik
Hotell Borgholm, Borgholm
Gotland
Krakas, Katthammarsvik
Göteborg
Wasa Allé, Göteborg
Bohuslän
Villa Sjötorp, Ljungskile
Östergötland
Ombergs Turisthotell, Ödeshög
Sörmland
Kung Blacke, Flen
Stockholm
Gastrologik, Stockholm
Mistral, Stockholm
Uppland
Skebo Herrgård
Dalarna
Grövelsjöns Fjällstation
Hälsingland
Växbo Krog, Bollnäs
Jämtland
Fäviken, Järpen
Norrbotten
Hulkoff's, Karungi
Lappland
Virisen, Tärnaby