Matfesten i Skellefteå
Mer fokus på skördemarknaden, nya tävlingsformer, vinmässa och temadag om mat för äldre är några av nyheterna i årets upplaga av Matfesten i Skellefteå. Med 60 – 70 000 besökare under fyra dagar och en omsättning bland aktörerna på närmare 10 miljoner kronor är Matfesten norra Sveriges största matevent. Skördemarknaden är en av de viktigaste inslagen på Matfesten enligt en majoritet av besökarna. Därför kommer den i år att få en mer central placering på området.Tävlingen Älska M har också fokus på lokalproducerat. Lokala företag, med stöd av en professionell kock, tävlar mot varandra om att laga den bästa rätten baserad på råvaror från Skördemarknaden.Munskänkarnas Vinhus håller öppet under torsdag – lördag. Där erbjuds besökarna en mässa där utställare presenterar sitt sortiment av viner och vinrelaterade produkter. Den 30 augusti avgörs finalen i tävlingen Norrlands bästa skolmat 2012. Vem skapar den bästa skolmaten? Tävlar gör elever vid restaurangutbildningarna i Umeå, Robertsfors, Piteå och Skellefteå. Syftet är bland annat att inspirera till bättre skolmat baserat på den norrländska matkulturen. I juryn sitter bland andra krögaren Leif Mannerström, Annika Unt Videll från Skolmatens vänner och Ella Nilsson, Västerbottens Matlandetambassadör.Mat för äldre är att annat tema under Matfesten. Den 31 augusti anordnas en särskild temadag med provsmakning, information om kost och föreläsningar.