23948sdkhjf

Åbro satsar i Sydafrika

Småländska bryggeriet Åbro ska lära sydafrikaner att dricka smakrika öl. En tuff utmaning i ett land präglat av låghumlade internationella lageröl.

I december hoppas vd Henrik Dunge att inviga ett mikrobryggeri beläget vid en vingård utanför Kapstaden. Här ska fem olika ölsorter tillverkas. Samtidigt jobbar man med att ta sig in på den brittiska pubmarknaden.Sydafrikaner dricker mycket öl, men enligt Henrik Dunge har de ganska ”dålig koll” vad gäller bredden i utbudet. De stora mängderna är standardöl från storbryggeriet SAB Miller. Men precis som i övriga världen finns ändå ett växande intresse för mer hantverksmässigt tillverkade brygder. Den marknaden vill Åbro slå mynt av. Anledningen till att bryggeriet hamnar i Sydafrika är att Åbro importerar vin därifrån. Dessutom exporterar man cider till landet. Så med åren har man blivit väl förtrogen med marknaden.– Det är ett land med stor inneboende kraft, säger Henrik Dunge. Bryggeriet ska vara öppet för visningar och det ska också vara möjligt för beskare att köpa öl direkt på plats. Kapaciteten blir begränsad, 1,6 miljoner liter per år. Det ska jämföras med de 100 miljoner liter per år som kan produceras hemma i Vimmerby. Företaget heter Cape Brewing Company och ägs av Åbro till 70 procent, en inhemsk partner har resterande andel.– I Sydafrika kommer vi ha möjlighet att utveckla specialöl och en del av det kan vi ta hem till Sverige, säger Henrik Dunge. Exporten av cider till pubar ger en naturlig väg för ölet att hitta in på marknaden.På liknande sätt vill Åbro komma in med öl på den brittiska marknaden. För hit exporterar man också cider. Henrik Dunge är övertygad om att det finns utrymme för ett mer exklusivt öl på pubarna, en välbrygd pilsner där man inte snålat i tillverkningsprocessen. Bakgrunden är att ölskatterna gått upp i Storbritannien. Priset för en pint (0,56 liter) på puben närmar sig tre pund vilket ses som en smärtgräns. De stora bryggerierna svarar med att effektivisera produktionen av öl,skära ner på råvarukostnader och sänka alkoholhalten.– Till sist närmar man sig en produkt som är mer och mer lik gult vatten. Därför är vi övertygade om att det finns utrymme för en dyraremen bättre öl, säger Henrik Dunge. Produktutvecklingen har pågått en tid och brygden har haft arbetsnamnet ”Perfect Beer”. Ölen ska bryggas i Vimmerby.Text: Lars Thulin

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078