Gott om kräftor
Det produceras flera tusen ton kräftor i Kina och Turkiet varje år, men innan säsongen kommit igång är det alltid lika osäkert hur tillgången är, vilken kvalitet kräftorna har och vad priset blir.– Tack vare den goda tillgången på kräftor i år tror vi att priserna kommer att vara oförändrade jämfört med förra året, trots betydligt ökade kostnader i Kina. Den kinesiska valutan har tappat mot den amerikanska dollarn och lönekostnaderna i Kina har ökat med 30 procent, säger Peter Arvidson, vd på Pandalus.I Turkiet startar fisket den första juli. Enligt rapporter från Turkiet är årets förutsättningar goda. Pandalus kräftproduktion i Turkiet ger en hög genomsnittlig kvalitet på smak, utseende och storlek. Färska kräftor från Turkiet blir allt mer populära i Sverige.Kinesiska kräftor växer till sig på 5-6 månader medan turkiska behöver upp till 5 år för att bli stora nog att fiskas. Kinesiska kräftor säljs frysta medan turkiska kräftor kan köpas både färska och frysta.