Gott om kräftor
Det blir gott om kräftor i år från både Kina och Turkiet vilket bland annat betyder oförändrade priser.
– Tack vare den goda tillgången på kräftor i år tror vi att priserna kommer att vara oförändrade jämfört med förra året, trots betydligt ökade kostnader i Kina. Den kinesiska valutan har tappat mot den amerikanska dollarn och lönekostnaderna i Kina har ökat med 30 procent, säger Peter Arvidson, vd på Pandalus.
I Turkiet startar fisket den första juli. Enligt rapporter från Turkiet är årets förutsättningar goda. Pandalus kräftproduktion i Turkiet ger en hög genomsnittlig kvalitet på smak, utseende och storlek. Färska kräftor från Turkiet blir allt mer populära i Sverige.
Kinesiska kräftor växer till sig på 5-6 månader medan turkiska behöver upp till 5 år för att bli stora nog att fiskas. Kinesiska kräftor säljs frysta medan turkiska kräftor kan köpas både färska och frysta.