23948sdkhjf

LRF vill utveckla samarbetet kock och bonde

LRF satsar ett antal miljoner kronor på att sponsra semifinalerna i Årets Kock 2013. Målet är att knyta svenska bönder och kockarna närmare varandra.
Det är inte bara kockarna som kommer att vara huvudpersoner i Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling. När LRF tar hand om semifinalerna i Årets Kock 2013 är relationen mellan bonden och kocken i fokus. Svenska råvaror från landets bönder har en nyckelroll i tävlingen.

Nu är det klart att LRF är värd för semifinalerna i SM i professionell matlagning, Årets Kock 2013. De utvalda städerna är Göteborg, Jönköping och Uppsala. Kocktävlingen kommer att ha en regional prägel.

– LRF vill framhäva regional mat och svenska råvaror. Genom Årets Kock kan svenska råvaror förädlas till god mat i världsklass. Samtidigt kan relationen mellan bonden och kocken ge nya insikter, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson.

Kopplingen mellan bonden och kocken och mellan bonden och lokalproducerade råvaror är viktig. De senaste åren har många av Sveriges bästa kockar lyft fram bönderna som de riktiga kökshjältarna.

– En av mina favoritbönder är Botulf Bernhard. Han odlar brysselkål, purjolök och majs med mera på sin ekologiska gård Solmarka gård utanför Kalmar. Dessutom har han värphöns som ger fantastiska ägg. Botulf har en sund syn på odling och han lyckas få fram enormt fina råvaror, säger Klas Lindberg, Årets Kock 2012.

När Botulf Bernhard fick veta att han är Klas Lindbergs favorit blev han glad.
– Det var roligt. Jag känner ett behov av att komma närmare konsumenterna. Då är det bra att möta kockar som använder mina råvaror i sin matlagning. Vi kan ha ett stort utbyte av varandra. Genom att öka kunskapen och förståelsen för varandras yrken kan vi utveckla våra verksamheter. Jag jobbar hårt med att få en god smak på mina råvaror, säger Botulf Bernhard, lantbrukare.

Årets Kock 2013 avgörs i två semifinaler, en sista chansen och slutligen i en final i Stockholm. Vinnarna av semifinalerna i Jönköping och Uppsala får varsin plats i finalen. Ytterligare fyra kockar tar sig till finalen via sista chansen i Göteborg. Totalt är det sex kockar som tävlar om titeln Årets Kock i finalen i Stockholm i februari 2013.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062