Första spadtaget
De före detta Oaxen-krögarna Magnus Ek och Agneta Green har startat bygget av sin nya krog vid Djurgårdsvarvet i Stockholm. 2013 är det premiär.
– Äntligen! Den marina miljön i kombination med närheten till city och alla kommunikationer är perfekta för vår nya restaurang och vi har längtat efter att få komma igång med arbetet på riktigt, säger Agneta Green, som tillsammans med Magnus Ek och Gunnar Haeger, chef för Djurgårdsförvaltningen, satte den första spaden – i form av en matsked – i jorden.
Varvet grundades 1735 och var verksamt fram till 1979. Sedan dess har det fått förfalla. Men på senare tid har en upprustning av området påbörjats, några av de äldre byggnaderna har renoverats och man har byggt en ny kajanläggning. Där ligger nu parets båt Prince af Orangiën, som de hoppas kunna fortsätta driva som hotell för restaurangens gäster, precis som tidigare.
Restaurangen kommer när den är klar att ha plats för 32 gäster i matsalen och 70 gäster i en lite informellare avdelning. Uteserveringen får ytterligare 70 platser varav några längs kajen. Men mycket arbete återstår innan den nya restaurangen – som ännu inte har fått något namn – kan ta emot sina första gäster.
Det var hösten 2011 som Agneta Green och Magnus Ek stängde sin prisbelönta skärgårdsrestaurang Oaxen Krog efter 17 år och flyttade in till stan.
– Vi ser fram emot att kunna ha öppet året runt och bli mer tillgängliga än vad vi var på en ö med enbart färjeförbindelse. Men vi kommer att fortsätta jobba på vårt naturtrogna vis i köket, så våra stamgäster kommer att känna sig hemma, avslutar Magnus Ek.
I dag driver paret charkuteributiken Oaxen Skafferi vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm.