Museirestaurang med hög profil
Igår öppnade Spritmuseum på Djurgården i Stockholm. I anslutning till museet finns en ambitiös restaurang och uteservering med totalt 284 platser. – Vi satsar på säsongsanpassat och att vara ett rättesnöre inom dryckservering, säger krögaren Alexander Magnusson.
Inget har lämnats åt slumpen i det toppdesignade museet, och givetvis håller restaurangen också en hög profil. Den är det första som möter besökaren ut mot promenadstråket med cocktailbarens uteservering och en bersåservering med egen örtagård.
Alexander Magnusson, som tidigare drivit bland annat Millesgårdens lanthandel, Alex vinbar och Aptit Stockholm vann upphandlingen om restaurangkontraktet.
– Efteråt har jag hört att det var stora aktörer med och la anbud, men det som gjorde att de valde mig var profileringen mot svensk naturlig mat och lokala producenter, under arbetet med Millesgårdens lanthandel byggde jag upp ett bra nätverk av producenter, vi har exempelvis Kalix löjrom från Gunnar Nilsson och kött från Karlsfälts gård. Jag jagar också mycket själv och har kontakt med många jägare, det kommer också att synas på menyn.
Lanthandeln är numera såld till tre av kockarna och Alex lägger nu allt sitt krut på Spritmuseum Restaurang.
– Egentligen hade jag tänkt ägna mig åt att öppna upp fler lanthandlar, men när detta kom upp kunde jag inte säga nej!
Givetvis måste en restaurang i ett spritmuseum ha bra drycker.
– Här ska finnas väl utvalda viner, riktigt bra öl, vi har microbryggerier som fatöl, och förstås möjlighet att prova olika sorters snaps. Vi vill bli ett rättesnöre för korrekt dryckesservering.
Och bara för att restaurangen ligger i Spritmuseum sitter Alex inte i Absoluts knä.
– Vi är helt fristående och är inte sponsrade alls. Jag skulle kunna slänga ut Absolut om jag ville, men det vill jag inte för det är bra produkter, säger Alex och visar det specialframtagna stället där det hänger åtta små snapsglas. Tanken är att två personer delar på ett ”snapspaket” och får in fyra olika sorters snaps (2 cl) med passande smakbitar.
– Istället för att beställa in en sexa får gästen här prova fler smaker. Tillbehör kan vara en bit rökt vildsvinsskinka, en sillbit, en bit ost, löjrom med lök eller en chokladbit.
Något problem att fylla krogens 284 platser tror inte Alex att det blir.
– Det passerar enormt mycket folk här, museet kommer att dra många, även vintertid. Det viktigaste för oss nu är att det sprids från mun till mun att vi finns och att vi har en bra och prisvärd profil. Men pengar och flöde är inte viktigast för mig. Med det här läget skulle jag ha kunnat öppna en riktig turistfälla, cacha in och bo halva året på Barbados. Det är jag inte intresserad av. Viktigast för mig är att locka stockholmarna, jag gör det här för dem.
Till sin hjälp i detta har Alex ”stans bästa kallskänkschef”, Patricia Bengtsson som tidigare arbetat på bland annat Wedholms Fisk och Prinsen. Liam Ginanne som är kökschef och Josefine Rosendal som är restaurangchef/sommelier.