Sveriges kocklandslag bäst i Norden
Fyra kockar och lagledare från respektive landslag tävlade under torsdagseftermiddagen om titeln i Electrolux Kocklandskamp. Den internationella, meriterade juryn hade med representanter från hela norden och bestod av Gert Klötzke, Robert Oppeneder, Malin Söderström, Jörn Lie, Pekka Terävä, Karl Viggó Vigfússon, Jarmo Huuhtanen och Kristin Kristinsson. Juryn bedömde lagens prestationer och rätter utifrån WACS (Worlds Association of Chefs Society) nya regelverk, samma regler som för Culinary Olympics.Juryns motivering”Tävlingen visar på utomordentlig nordisk kvalitet och jämnhet där vinnarna i det svenska laget fick 83 poäng av 100 möjliga och trean fick 79 poäng. Det svenska laget segrar på jämnhet i alla fyra bedömningskategorier. Detta i kombination med bra färg, form och höga nordiska smaker. Utslagsgivande var lagets fantastiska teamwork i köket.”Handelsminister och nordisk samordningsminister Ewa Björling delade ut förstapriset till ett mycket nöjt kocklandslag:– Även om det var en vänskapstävling, så är en tävling en tävling och vi gick in i detta med siktet på att vinna, säger Krister Dahl, lagledare för Svenska Kocklandslaget. I och med vinsten idag stärker vi vi-känslan som ju är det svenska lagets signum. Det var väldigt jämnt och det vi vann på var vår team spirit. Det är extra roligt eftersom det är något vi jobbar väldigt hårt på, avslutar Krister Dahl.Vinnarmenyn:Spiseldad oxfilé med smörkokt sparris, äggkräm och tryffelvinägrettBrynt gös och pilgrimsmussla med ramslök och toppmurklor, picklad rotselleri och smörsås med färskpotatis och forellromChokladpastej med hallontapioka, färska bär och rabarberkrämOS-Laget 2012:Krister Dahl, lagledareFredrik Björlin, kock och lagkaptenJesper Bogren, kockFredrik Hedlund, kockKlas Lindberg, kockTom Sjöstedt, kockViktor Westerlind, kockPatrik Fredriksson, konditorMattias Ljungberg, konditorDaniel Roos, konditorJohan Sandelin, konditor