Värnamos Gastrokockar är Årets bästa skolkockslag!
Team Värnamos Gastrokockar från Apladalsskolan vann tävlngen SkolmatsGastro som genomfördes på GastroNord.
Värnamos Gastrokockar förde en hård kamp mot de övriga fyra finallagen men gick till slut segrande ur tävlingen som Sveriges bästa skolkockslag. I laget fanns Lyndon McLeod, Wenche Johansson och Veronica Bervebrink. I finaltävlingen tillagade laget tre lunchrätter; en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt för minst 100 personer till en kostnad av max 10 kronor per maträtt. Då skulle även sallad, bröd, matfett och dryck ingå. Maten skulle därtill smaka gott, presenteras aptitligt samt klara närings- och kostberäkningen.
Juryns vinnarmotivering lyder:
”Värnamos Gastrokockar vinner med sina mycket goda och moderna smaker. En jämn och bra kvalitet presenteras i alla de tre rätterna. Vinnarna representerade sitt landskap Småland på ett fantastiskt vis och är därför vinnare av SkolmatsGastro 2012”.
Team Värnamos Gastrokockar har flera månaders träning bakom sig och kan nu pusta ut. Men ständigt finns det brinnande engagemanget för skolmaten och att alla barn har rätt till bra mat.
Lagledaren Lyndon McLeod berättar att om han var skolminister skulle han införa en lägstakostnad per portion som alla kommuner i Sverige måste hålla sig över.
– Det viktigaste som skolkock är matgästerna, våra elever gillar vällagad och smakrik mat, fortsätter en glad Lyndon McLeod.
I juryn fanns förutom initiativtagaren och Lantmännens köksmästare Kurt Weid, bland annat Malin Söderström, en av landets mest kända kockar som ses flitigt i TV4, Karin Lidén från Kost och Näring och Martin Karlsson, 2010 års vinnare av SkolmatsGastro. Även Eskil Erlandsson, landsbygdsminister fanns på plats och berättade om sin vision Matlandet Sverige.
Vinnarrätterna och vinsten
Vinnarrätterna som Värnamos Gastrokockar vann med:
Palsternacks- och potatissoppa med älg-isterbands ”fräs”, nybakat rödbetsbröd och persiljeolja
Småländsk kroppkaka fylld med svamp- och matkorn, rårörda lingon och skirat smör
Lammjärpar med potatispuré, timjan– och rönnbärsky med syrlig äppelkompott
Härnäst väntar en resa för vinnarna till Inselspital i den schweiziska huvudstaden Bern för att lära sig hur ett av Europas modernaste storkök fungerar. Resan är en del av det utbildningsstipendium som skolkockarna får.
Övriga finalister hamnade på en hedrande andraplats. Samtliga finalisters recept kommer att sammanställas i en receptbok och skickas ut till landets 15 700 skolkockar.