Premiär för ölets dag
Den tredje onsdagen i juli ska bli "Ölets dag", det har Sveriges Bryggerier bestämt. Det innebär att alla medlemmar i Sveriges Bryggerier kommer att hålla öppet för besök denna dag –varje år. De bjuder även in restaurangbranschen att hylla ölet under denna dag.
Ölets Dag innebär att bryggerierna som är medlemmar i Sveriges Bryggerier kommer att försöka hålla Öppet Hus just denna dag. Och för att det inte ska störa produktionen alltför mycket, kommer Ölets Dag alltid att infalla den tredje onsdagen i juli, när många av oss har semester och har lust att aktivera oss en smula.
– Att brygga gott öl är ett ganska okänt hantverk, trots bryggeriernas långa traditioner, konstaterar Cecilia Giertta, vd för Sveriges Bryggerier vars medlemmar representerar 97 procent av den svenska marknaden. Vi vill visa fram hantverket, lyfta fram bryggmästarna och deras passion för drycken och visa att ölet har sin självklara plats i den svenska dryckes- och matkulturen.
– När vi bildade arbetsgruppen, som bestått av bryggmästare från stora och små bryggerier, och diskuterade hur Ölets Dag skulle vara, pratade vi om allt från tävlingar mellan bryggerierna, till att ha bryggmästartävlingar eller bara rena öltävlingar gällande smak; beskhet osv. Många av idéerna var lysande, men föll på att det måste gå att genomföra utan alltför stora ekonomiska åtaganden. Kanske blir det möjligt för oss att genomföra om några år, vem vet.
– Men vi börjar med att hålla Öppet Hus på bryggerierna under Ölets Dag, och vi bjuder självklart in handeln, restaurangerna och krogarna och även icke-medlemmar att delta och hylla Gambrinus denna tredje onsdag i juli.