23948sdkhjf

Theresa är Årets Bartender

Det skrällde ordentligt igår när Årets Bartender avgjordes. 23-åriga Theresa Eriksson från Göteborg kom in från reservplats och tog hem hela tävlingen i klassisk gren. I flair var det färre överraskningar då skicklige Johannes Kinch tog sin åttonde SM-titel.
Igår avgjordes Årets Bartender på Grand Hôtel, 20 bartenders från hela landet tävlade i fyra heat, av de sex som gick till final var det Theresa Erikssons gurkdrink som kammade hem flest poäng från juryn, men finalen var tajt, bara ett par poäng skilde henne från tvåan Sofie Bohm från Olssons Brygga i Arvika. På tredje plats kom Jonas Cofield från Cadierbaren i Stockholm.
SM-titeln i flair togs i vanlig ordning hem av den nu åttafaldige SM-vinnaren Johannes Kinch, som nu återigen ska pröva lyckan under VM i Peking tillsammans med Theresa.
RS fick en pratstund med Theresa direkt efter prisutdelningen igår.

Theresa, du var förste reserv och tog hem hela tävlingen, vad hände?
– Det var tänkt att jag skulle vara här och hjälpa till med tävlingen, men kokade sockerlag igår och tog med alla grejer till drinken för säkerhets skull. Jag visste ju att jag hade en bra drink. När jag fick reda på att jag skulle tävla fick jag låna ihop gurka och lime från köket här på Grand, berättar Theresa.

Hur känns det att stå här som vinnare?
– För jäkla roligt!

Var fick du inspiration till drinken?
– Jag fick mycket inspiration på en resa till USA, och sedan flirtar drinken mycket med det japanska eftersom den bland annat innehåller sake. Drinkens namn, Kyuuri, betyder gurka på japanska.

Förutom sake, gurka och lime innehåller drinken en sockerlag där Theresa låter mixad gurka koka med sockret och vattnet för att sedan silas av. Men sötman var ändå begränsad i denna predinner-cocktail som fick mycket beröm av juryn just för att ha en mycket bra balans mellan syra, styrka och tydlig smak av ingredienserna.

Det är andra gången som Theresa ställer upp i Årets Bartender, sist tävlade hon i juniorklassen med en frusen drink med jordgubbar och strössel.
– Jag gillar att göra lite speciella grejer, just den höll inte hela vägen.
Nu har hon sannerligen fått revansch och förutom äran innebär vinsten också en resa World Cocktail Competition i Peking där hon ska representera Sverige tillsammans med Johannes Kinch.

Hur ska du förbereda dig?
– Jag ska öva, och så måste jag jobba lite mer med garnityret!

I förstapriset ingick även 5000 kronor och en studieresa till Monin i Frankrike.

Vinnardrinken:

Kyuuri kiss
2 cl Ketel One Citron Vodka
2 cl Gekkeikan Sake
1 cl St Germain Fläder
1 cl Gurksockerlag
bitar av gurka
bitar av lime

Garnityr: gurkskal & lime

Text: Lena Ilkjaer

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078