Sverige fyra i VM för bagare
Svenska Bagarlandslaget var ett av tolv nationella lag som lyckades kvala in till finalen i Bagar-VM 2012 som avgjordes i Paris under den mässan Euro Pain. Bagar-VM går vart fjärde år och i förra VM kom Sverige på nionde plats. Efter en hårdsatsning på kreativ utveckling av de nationella recepten i kombination med intensiv teknikträning lyckades Bagarlandslaget klättra till en fjärde plats i år.– Det är väldigt kul för den svenska brödbranschen att Svenska Bagarlandslaget återigen gör så bra ifrån sig i en internationell tävling. I Bagar-VM lyckas vi nå ut i världen med vad svensk brödkultur står för. Sverige är bra på bröd och i Paris var många andra länders bagare väldigt nyfikna på hur Svenska Bagarlandslaget arbetar med ekologiskt, hälsosamt och näringsriktigt bröd – områden där Sverige anses ligga långt fram, säger Martin Lundell, vd för branchorganisationen Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Bagarlandslaget.Bagar–VM avgörs i tre grenar: matbröd, sött bröd och dekorbröd. Vissa bakverk bakas av samtliga lag för juryns jämförelse. I de nationella bidragen läggs stor viktigt vid kreativitet och nytänkande kring smak samt konstnärlighet i det visuella. Dekorbrödet visar också tävlingstemat som för Sverige var ”Midsommar”. Under sista tävlingstimmen fick dekorbrödet en smäll och en liten bit gick sönder, skadan kunde repareras i sista minut men gav poängavdrag.– Våra tävlingsbröd var verkligen bra i år, vi hade lagt stor viktig vid att ta fram kreativa och internationellt gångbara bakverk i de nationella grenarna och har tränat hårt på hantverksteknik för att lyckas med de bröd som alla länder bakar. Jag är imponerad över hur bra laget samarbetade i tävlingen, det kan vara svårt att samordna så pass starka konstnärssjälar som bagare men vårt landslag är verkligen ett lag, säger Johan Sörberg som är bagerikonsult och coach för landslaget.