Sverige fyra i VM för bagare
I dag avgjordes finalen av Bagar-VM 2012 i Paris där Sverige var ett av de tolv nationella lag som gjorde upp i en åtta timmar lång livebakning. Sverige lyckades bra i samtliga grenar och slutade på fjärde plats. I topp kom de favorittippade länderna Japan, USA och Taiwan.
– Det är väldigt kul för den svenska brödbranschen att Svenska Bagarlandslaget återigen gör så bra ifrån sig i en internationell tävling. I Bagar-VM lyckas vi nå ut i världen med vad svensk brödkultur står för. Sverige är bra på bröd och i Paris var många andra länders bagare väldigt nyfikna på hur Svenska Bagarlandslaget arbetar med ekologiskt, hälsosamt och näringsriktigt bröd – områden där Sverige anses ligga långt fram, säger Martin Lundell, vd för branchorganisationen Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Bagarlandslaget.
Bagar–VM avgörs i tre grenar: matbröd, sött bröd och dekorbröd. Vissa bakverk bakas av samtliga lag för juryns jämförelse. I de nationella bidragen läggs stor viktigt vid kreativitet och nytänkande kring smak samt konstnärlighet i det visuella. Dekorbrödet visar också tävlingstemat som för Sverige var ”Midsommar”. Under sista tävlingstimmen fick dekorbrödet en smäll och en liten bit gick sönder, skadan kunde repareras i sista minut men gav poängavdrag.
– Våra tävlingsbröd var verkligen bra i år, vi hade lagt stor viktig vid att ta fram kreativa och internationellt gångbara bakverk i de nationella grenarna och har tränat hårt på hantverksteknik för att lyckas med de bröd som alla länder bakar. Jag är imponerad över hur bra laget samarbetade i tävlingen, det kan vara svårt att samordna så pass starka konstnärssjälar som bagare men vårt landslag är verkligen ett lag, säger Johan Sörberg som är bagerikonsult och coach för landslaget.