23948sdkhjf

Krav på fler utbildade skolkockar

Några av Sveriges mest framstående kockar och Skolmatens vänner utropar den 1 mars till Kockmössans dag. Syftet är att fira yrkesstolta skolkockar. Samtidigt är det viktigt att belysa bristerna. Skolmatens vänners senaste kommunkartläggning visar att 1 av 3 personer i skolmåltiderna saknar utbildning för att jobba i storkök. Det rimmar dåligt med ökade krav på skolmåltiderna.

- Enligt nya skollagen ska skolmaten vara näringsriktig. Staten vill också att maten ska vara klimatsmart, säker och ekologisk. Nu är det dags att möta upp med utbildning i köken. Det behövs något som liknar det nationella lärarlyftet, fast för kockar, säger Annika Unt Widell, Skolmatens vänner.

Bakgrund: Allt startade som ett upprop på Facebook av kocken Barbro Fernström i Värmland. Många skolkockar runt om i landet gillade firandet av kockmössan den 1 mars och la upp foton på sig själva i kockmössa. Kökschefen Michael Bäckman på Annerstaskolan i Huddinge och Skolmatens vänner bestämde sig för att samla skolkockar för att möta landsbygdsministern, med kravet om relevant utbildning för alla i skolkök. Kravbrevet är undertecknat av bland andra kostchefsföreningen Kost&Näring, Föreningen Årets Kock, Skolkockslaget som ska tävla i OS i höst, matnestorn Kurt Weid och kända TV-kockar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065