Gyros, en ny Scanprodukt
Svensk fläskkarré är basen när Scan lanserar grekiska gyros till snabbmatsköken.
- Vi säljer den färdigskuren och färdigkryddad så det är lätt för alla gatukök och restauranger att servera den då den bara behövs värmas, säger Carina Lauer, produktchef på Scan.
Scans gyros är grillad som en kebabstock och sedan skuren. Den tillverkas av svensk hel fläskkarré och är smaksatt med paprika, vitlök, selleri och senap. Den innehåller inga tillsatser. Scan gyros säljs som frysvara och har en lång hållbarhet.
Gyros kommer ursprungligen från det grekiska köket och består av tunt skivat fläskkött som marineras och steks. Det är även en populär snabbmat och används och tillverkas på samma sätt som kebabkött, men består av fläskkött. Kebab kommer från Turkiet och bestod ursprungligen av lammkött, men är nu även vanligt att den består av nöt.
Gyros är mest populär i södra och västra Sverige, främst i Småland, Värmland, Göteborg och Borås. Men runt Malmö och Karlskrona är Kebab av nötkött mest populärt. Kebaben är även mest populär i Östergötland och uppåt landet.