23948sdkhjf

Farlig pizzakartong

Flera studier har visat att livsmedel som pasta, ris och kex i kartonger av returfibrer innehåller onormalt höga halter av mineralolja.
En del av mineraloljan kommer från tryckfärgsrester från tidningspapper i den återvunna kartongen. Oljan vandrar över till maten och halter som ligger 10-100 gånger gränsvärdet har uppmätts, bland annat i en tysk studie som presenterades förra året. Tidningen Ny Teknik fortsätter:
"Resultaten har orsakat debatt och fått en del livsmedelsföretag att sluta med återvunnen kartong i matförpackningar. Det är bland annat de aromatiska kolvätena i mineraloljan som pekas ut som en hälsofara.
Men överföringen kan stoppas om kartongen förses med ett skyddande skikt. Chalmersavknoppningen Xylophane har låtit genomföra en analys som visar att företagets miljövänliga barriärmaterial kan stoppa mer än 90 procent av de oönskade tillsatserna.
- Med vår lösning kan livsmedelstillverkarna fortsätta att använda återvunnen kartong och papper utan att äventyra konsumentens säkerhet och hälsa och samtidigt få en grön förpackning, säger Xylophanes vd Håkan Grubb.
Han säger att han får många förfrågningar från förpackningsindustrin.
- Det är en het fråga och det diskuteras till och med om returfibrer ska förbjudas i matförpackningar. Det skulle ställa till problem eftersom kartong av jungfrufiber inte räcker till, säger han.
Huvudingrediensen i Xylophanes barriärmaterial är råvaran xylan som görs av skalrester från spannmål. Bioplasten görs av xylan och tillsatser och kan bestrykas på kartong och som står emot både syre- och fettgenomträngning. Bioplasten testas av flera pappers- och kartongtillverkare både i Sverige och utomlands.
Xylophane har nu även sökt patent på det nya användningsområdet för materialet som skydd mot mineralolja och andra ämnen som vandrar över från returfibrer.
- Här finns en stor potentiell marknad, säger Håkan Grubb.
Men hur mycket dyrare blir till exempel en pizzakartong som fått ett skyddande lager av Xylophane?
- Det går bara åt några gram per kvadratmeter så den blir marginellt dyrare. Jag kan inte säga någon siffra, säger Håkan Grubb."

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064