23948sdkhjf

Sänkning av moms granskas

Regeringen har vid dagens regeringssammanträde beslutat att uppdra åt Skatteverket, Konjunkturinstitutet samt Tillväxtanalys att granska effekterna av den kommande restaurangmomssänkningen (den första januari sänks momsen från 25 till 12 procent). Syftet är att genomlysa reformens effekter samt att säkerställa kommande sänkningar av konsumentpriserna, öka efterfrågan och därmed ökad sysselsättning.

- Vi välkomnar denna genomlysning, säger Eva Östling Ollén, vd för SHR. Alla reformer ska utvärderas, så även momssänkningen. Forskningen liksom erfarenheterna visar att momssänkningen leder till lägre priser och ökad sysselsättning så jag är övertygad om att även denna reform leder till samma utveckling.
- Alla åtgärder som syftar till att stävja svartekonomin och gynna den seriösa delen av branschen, oftast SHR:s medlemmar, är positiva, säger Eva Östling Ollén.

Regeringen meddelar att en delredovisning av de primära effekterna ska lämnas den första juli 2012 med en slutredovisning av reformen den första januari 2016.
- Det är bra att studierna delas upp i en kortare och längre period då vi vet av erfarenheter från Frankrike och Finland att momssänkningen fått effekt relativt omgående men att de stora effekterna är mer långsiktiga, säger Eva Östling Ollén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078