Final ikväll - Årets Servitör och Restauranggalan
I juryn sitter drygt 35 branschkunniga personer som utser vinnarna av de 15 priserna på Restauranggalan. Nu har de enats om två finalister i varje kategori. Vilka som vinner avslöjas den 31 oktober under Restauranggalan på Grand Hôtel i Stockholm.
– Det är fjärde året vi arrangerar Restauranggalan och den har verkligen blivit en tradition för restaurangbranschen. Man behöver en energikick under höstens mörka månader och galan ger välbehövlig energi till alla värdiga nominerade och vinnare, säger Lena Ilkjaer, chefredaktör för RS – Restauranger & Storkök.
Nytt för i år är att finalen av tävlingen Årets Servitör avgörs i form av en duell strax före galan. Priset till Årets Servitör blir sedan det första som delas ut under galan.
And the nominees are…
Årets Servitör
• Ludvig Jureskog, Operakällaren, Stockholm
• Jimmy Palmeklev, Prinsen, Stockholm
Årets Hälsokoncept
• Serrano, Stockholm
• Raw Food House, Malmö
Journalisternas Kock
• Tommy Myllymäki
• Maud Onnermark
Årets Framtidslöfte
• Sigfrid Hanberger, 19 år, kock på Fotografiska, Stockholm
• Filip Fastén, 21 år, Le Rouge, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Chaîne des Rôtisseurs.
Årets Smaksättare
• Peony, Stockholm
• Saiko, Malmö
Årets Barkoncept
• Svartengrens, Stockholm
• Little Quarter, Marie Laveau, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bartenders Gille.
Årets Sommelier
• Peter Halldén, Thörnströms kök, Göteborg
• Niklas Löfgren, Frantzén/Lindeberg, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Svenska Sommelierföreningen.
Årets Krogmiljö
• Restaurang AG, Stockholm
• Stationen, Uppsala
Årets Hållbara Krog
• Mrs Brown, Malmö
• Matmekka, Stockholm
Årets Leverantör
• Martin Olsson
• Servera
Årets Förnyare
• Urban Deli, Stockholm
• Steam, Stockholm
Årets matsalsteam
• Operakällaren, Stockholm
• Esperanto, Stockholm
Årets Krögare
• Daniel Lindeberg & Björn Frantzén, Frantzén/Lindeberg, Stockholm
• Håkan Thörnström, Thörnströms Kök, Göteborg
RS Hederspris
• Vinnaren avslöjas på Restauranggalan.
Priset delas ut i samarbete med Svenska Kockars Förening.
Årets Krog
• Daniel Berlin, Skåne Tranås
• Thörnströms Kök, Göteborg
Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bästa Bord.
Restauranggalan arrangeras av tidningen RS – Restauranger & Storkök i samarbete med tre tunga branschföreningar: Svenska Kockars Förening, Svenska Sommelierföreningen och Sveriges Bartenders Gille. Övriga samarbetspartners är restaurangguiden Sveriges Bästa Bord, Gastronomi Sverige, gastronomiska föreningen Chaîne des Rôtisseurs. Restaurangakademin och Restauranghögskolan Grythytte Akademi är dessutom med som samarbetspartners i Årets Servitör.