23948sdkhjf

100 procent certifierat kaffe inom fem år

Löfbergs Lila har som målsättning att att allt kaffe som det familjeägda kafferosteriet säljer ska vara certifierat inom fem år.
100 procent certifierat kaffe inom fem år är en viktig del när Löfbergs Lila nu intensifierar sitt hållbarhetsarbete. Alla medarbetare är involverade i arbetet, som leds av Lars Appelqvist, vd på Löfbergs Lila. Man har redan tagit fram nya, tuffare mål och konkreta planer för hur och när målen ska nås.
- Som kaffeimportör har vi ett jättestort ansvar för både människor och miljö behandlas på ett schysst sätt.

Löfbergs Lila var till exempel först i Sverige med att sluta använda aluminium i kaffepaket och har under de senaste 20 åren halverat elförbrukningen per producerat ton kaffe. Samtidigt har inköpen av certifierat kaffe stadigt ökat. Idag är Löfbergs Lila är en av världens största importörer av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe, var fjärde kopp som företaget säljer är certifierad.

En certifiering innebär att kaffet måste odlas enligt uppsatta kriterier, till exempel att barnarbete motverkas och att ekologisk produktion främjas. Genom att en extern part kontrollerar garanteras konsumenten att produkten håller vad den lovar.
- Jag vågar säga att vi reser runt till kaffeodlarna mer än de flesta andra kaffeföretag. Vår ambition är att själva träffa kaffebonden och handla så nära källan som möjligt. Det gör att vi har en bra kontroll över hela processen, från böna till färdigbryggt kaffe, säger Lars Appelqvist.

Löfbergs Lila deltar även i en rad andra branschinitiativ för att bidra till en långsiktigt uthållig kaffeproduktion runtom i världen, till exempel genom egna utvecklingsprojekt inom International Coffee Partners (ICP) som förbättrar livsvillkoren för kaffeodlare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078