23948sdkhjf

Guldläge för Göteborg inför Restauranggalan

Gänget från Thörnströms kök i Göteborg kan få åka hem från Stockholm med hela tre utmärkelser i bagaget, de är nominerade i kategorierna Årets Krog, Årets Krögare och Årets Sommelier.
Nu är alla finalister klara för årets största restaurangfest: Restauranggalan.

Gänget från Thörnströms kök i Göteborg kan få åka hem från Stockholm med hela tre utmärkelser i bagaget, de är nominerade i kategorierna Årets Krog, Årets Krögare och Årets Sommelier. Det är första gången en enskild krog är nominerad i så många kategorier i Restauranggalans fyraåriga historia.
– Vi började för över ett år sedan med att göra en del förändringar och tillvässningar, stjärnan kom mycket på grund av det. Rent konkret har vi arbetat med att tydliggöra våra roller på företaget, så att ingen går in och vimsar med sådant som andra gör bättre. Jag håller mig till exempel ifrån räknandet och låter min fru och vd Anne sköta det! Vi har ett bra team där alla vet sin funktion och roll, som alla har bidragit till framgången. Vi har tagit hjälp av en coach som har gått in gruppen och som även har stöttat upp individuellt. Vi satsar lite av personalresurserna på det istället för att ha fest och partaja, och det har blivit ett väldigt bra gensvar från gänget på detta. Två veckor innan vi fick stjärnan så bestämde vi oss för att bygga om och renovera hela matsalen under sommaren. Trots svajjiga tider ekonomiskt har vi varit i balans och kunnat gasa framåt, det går inte att spara sig ur det, man måste satsa både materiellt och på ett ordentligt engagemang i personalen, säger Håkan Thörnström.

Välkända kockarna Tommy Myllymäki och Maud Onnermark tävlar om priset Journalisternas kock som röstats fram av Sveriges matjournalister och de unga talangerna Filip Fastén och Sigfrid Hanberger slåss om resestipendiet och utmärkelsen Årets Framtidslöfte. I kategorin Årets Hållbara krog tävlar välkända Carola Magnusson och hennes Matmekka mot köttrestaurangen Mrs Brown i Malmö. Det är några av de 30 nominerade som samlas den 31 oktober för att nervöst vänta på juryns beslut.

I juryn sitter drygt 35 branschkunniga personer som utser vinnarna av de 15 priserna på Restauranggalan. Nu har de enats om två finalister i varje kategori. Vilka som vinner avslöjas den 31 oktober under Restauranggalan på Grand Hôtel i Stockholm.
– Det är fjärde året vi arrangerar Restauranggalan och den har verkligen blivit en tradition för restaurangbranschen. Man behöver en energikick under höstens mörka månader och galan ger välbehövlig energi till alla värdiga nominerade och vinnare, säger Lena Ilkjaer, chefredaktör för RS – Restauranger & Storkök.
Nytt för i år är att finalen av tävlingen Årets Servitör avgörs i form av en duell strax före galan. Priset till Årets Servitör blir sedan det första som delas ut under galan.

And the nominees are…

Årets Servitör
• Ludvig Jureskog, Operakällaren, Stockholm
• Jimmy Palmeklev, Prinsen, Stockholm

Årets Hälsokoncept
• Serrano, Stockholm
• Raw Food House, Malmö

Journalisternas Kock

• Tommy Myllymäki
• Maud Onnermark

Årets Framtidslöfte
• Sigfrid Hanberger, 19 år, kock på Fotografiska, Stockholm
• Filip Fastén, 21 år, Le Rouge, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Chaîne des Rôtisseurs.

Årets Smaksättare
• Peony, Stockholm
• Saiko, Malmö

Årets Barkoncept

• Svartengrens, Stockholm
• Little Quarter, Marie Laveau, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bartenders Gille.

Årets Sommelier
• Peter Halldén, Thörnströms kök, Göteborg
• Niklas Löfgren, Frantzén/Lindeberg, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Svenska Sommelierföreningen.

Årets Krogmiljö
• Restaurang AG, Stockholm
• Stationen, Uppsala

Årets Hållbara Krog
• Mrs Brown, Malmö
• Matmekka, Stockholm

Årets Leverantör
• Martin Olsson
• Servera

Årets Förnyare
• Urban Deli, Stockholm
• Steam, Stockholm

Årets matsalsteam
• Operakällaren, Stockholm
• Esperanto, Stockholm

Årets Krögare
• Daniel Lindeberg & Björn Frantzén, Frantzén/Lindeberg, Stockholm
• Håkan Thörnström, Thörnströms Kök, Göteborg

RS Hederspris
• Vinnaren avslöjas på Restauranggalan.
Priset delas ut i samarbete med Svenska Kockars Förening .

Årets Krog
• Daniel Berlin, Skåne Tranås
• Thörnströms Kök, Göteborg
Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bästa Bord.

Restauranggalan arrangeras av tidningen RS – Restauranger & Storkök i samarbete med tre tunga branschföreningar: Svenska Kockars Förening, Svenska Sommelierföreningen och Sveriges Bartenders Gille. Övriga samarbetspartners är restaurangguiden Sveriges Bästa Bord, Gastronomi Sverige, gastronomiska föreningen Chaîne des Rôtisseurs. Restaurangakademin och Restauranghögskolan Grythytte Akademi är dessutom med som samarbetspartners i Årets Servitör.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078