Procordia skrotar palmoljan
De produkter som berörs är friterad potatis i olika form, delikatessköttbullar och klassiska köttbullar. Det är ett led i ett kontinuerligt arbete med att se över både ingredienser och tillsatser i den mat och dryck som Procordia tillagar.Genom att använda huvudsakligen svensk rapsolja minskas transporterna, man stödjer det närodlade och man får en nyttigare produkt. Certifierad palmolja har varit fördelaktig att använda på grund av dess goda friterings- och stekegenskaper. Rapsoljan har inte varit något användbart alternativ tidigare eftersom den innehåller mycket fleromättat fett och därför tål värme dåligt. Genom traditionell växtförädling har man nu lyckats förädla fram en rapssort som ger en olja med mer enkelomättat fett och som därmed lämpar sig bättre för fritering och stekning.- Eftersom rapsoljan har andra egenskaper än palmoljan har vi fått göra en del investeringar inför övergången till rapsolja. Rapsoljan flyter i rumstemperatur, till skillnad från palmoljan som är fast. Vi har samarbetat med Reningsverket här i Eslöv och investerat 2,5 miljoner i vår infrastruktur för att kunna ta hand om resterna, säger Birgitta Nilsson, platschef för Procordias anläggning i Eslöv.Fakta om fettPalmolja är ett vegetabiliskt fett som utvinns från oljepalmen, Elaeis guineensis. Miljörörelsen har länge kritiserat produktionen av palmolja eftersom växande oljeplantager blivit ett hot mot regnskogen i Sydostasien. Genom att köpa så kallad certifierad palmolja säkerställs att oljan är framställd på ett sätt som tar hänsyn till miljö, lokalbefolkning och sociala frågor.All Palmolja ersätts med rapsolja vid fritering och stekning av flera produkter från varumärket Felix. Det som ett led i ett kontinuerligt arbete med att se över både ingredienser och tillsatser i den mat och dryck som Procordia tillagar.