Dackeskolan vinnare i Unga Ekokockar
Emelie Johansson, Frida Forsén och Jonna Gustafsson vann efter en hård kamp mot fem andra lag tävlingen Unga Ekokockar. Unga Ekokockar är en ny tävling för restaurangskoleelever.
Segrarna får som första pris att under två dagar praktisera hos Svensk Kocklandslaget i samband med ett annat större kockarrangemang – Matlandskonferensen på Ölands Skördefest i slutet av september.
Unga Ekokockar är en ny tävling för elever på restaurangskolor. Sex tremannalag – från Växjö i söder till Lycksele i norr – tävlade med internationella tävlingsregler. En trerätters meny med hög andel ekologiskt och helst närproducerat var tävlingsuppgiften. Lagen kvalificerade sig via sex regionfinaler från Kristianstad i söder till Luleå i norr. Sammanlagt var över 100 elever varit med i uttagningen.
Tävlingen genomfördes på Stortorget i Växjö den 17 september och är KRAV-certifierad.
Unga Ekokockar arrangeras av Miljöresurs Linné i samverkan med Svenska Kockars Förening. Finansiering av detta jättearrangemang har skett från både privat och offentlig sektor.